Tiit Vähi • 11. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Eesti poliitikud võiksid kasutada tarkust ja olla vait

Lahvatanud Gruusia-Venemaa konflikt on kahetsusväärne ja me kõik soovime, et see võimalikult kiiresti lõpeks.

Nägin 08.08 hommikul CNNi kaudu, kuidas Gruusia sõjavägi tulistas raketiseadeldisega GRAD Tshinvali linna. Olen selle relva tulejõudu näinud sõjaväes. GRAD on mõeldud maastikul varjunud vastase jalaväe hävitamiseks. Pole kunagi kuulnud, et seda territooriumi süsteemse hävitamise relva kasutataks linna hävitamiseks.

Hullumeelsus, et see juhtus täna Euroopas.

Ja kuna Mart Laar oli vahetult enne konflikti algust Gruusias ja tema enda jutu järgi nõustas ta nii presidenti, peaministrit kui ka parlamendi esimeest, ja ma tean Mardi huvi relvade vastu, siis mind huvitab väga, kas Mart nõustas Gruusia juhtkonda ka Osseetia avantüüris ja kas Mart soovitas avantüüri teha või andis nõu seda mitte teha.

Täna soovitaksin ma Eesti poliitikutel kasutada tarkust natuke vait olla ja jälgida USA ning ELi juhtide reageeringuid. Praegu on maailmas levinud seisukohad sellised, et Gruusia alustas, kuid Venemaa kasutas ebaproportsionaalset suurt vastujõudu, kutsutakse üles läbirääkimistele ja sõjategevust lõpetama ning osapooli taanduma 06.08 positsioonidele.

Inglise ajaleht Guardian kirjutas 11. augusti numbris, et Saakašvili alustas genotsiidi ja teda ei tohi õigustada, sest muidu me õigustame genotsiidi kui niisugust.

Eilne The New York Times ei näinud mingit võimalust, et USA sekkuks sõjaliselt, vaid arvas, et piirdutakse üleskutsetega vaoshoitusele ja tagasitõmbumisele.

Õnneks pole Eesti olukord võrreldav Gruusiaga, oleme Euroopa Liidus ja NATOs, kuid meil pole piirilepingut ja Gruusias toimunut võib analüüsida ka sellest vaatenurgast, mis võib juhtuda, kui mõned provokaatorid kutsuvad üles Petserimaad tagasi vallutama.

Soovitaksin analüüsida Gruusias toimunut, maailma reageeringut toimunule, lõpetada viimasel ajal nii levinud russofoobia vähemalt poliitiliste tippude tasemel, ja muidugi loodan, et Gruusias lähiajal lahingutegevus ja inimeste tapmine lõpetatakse.

Ja nendele, kes soovitavad kaitsekulutusi tõsta, ütlen, et meil pole tarvis rohkem relvi, vaid mõistust.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt