Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Üle 21 aasta eraettevõtluses vastu pidanud

    Mis on aidanud eri majandustsüklid üle elada? Kas jätkub jõudu edasi tegutseda?
    Esimesi teenindus-tootmiskooperatiive sai moodustada 1987. aasta algul. Kehtis tingimus, et kooperatiivid tegutseksid riikliku ettevõtte juures.
    Tollastest, üle 21 aasta tagasi registreeritud teenindus-tootmiskooperatiividest tegutseb sisuliselt sama nime all tänaseni Tartus kolm ettevõtet: videoteenust pakkuv Audio-Video (muide, üldse esimene erafirma Tartus), taustheli teenust pakkuv Helko (nüüdne FIE Mart Jallai Helko Helivõimendustehnika) ja rõivatootja Ilves (nüüdne Ilves-Extra).
    Neljanda eaka erafirmana on valimis Eestis kõige vanem omal ajal asutatud riiklik väikeettevõte, praeguseni Tartus tegutsev AS Giga.
    Nimelt, kui Nõukogude Liidu ministrite nõukogu andis 1988. aastal loa asutada kohalike liiduvabariikide ministeeriumidel riiklikke väikeettevõtteid, allkirjastas tollane ehitusminister Peeter Palu õige ruttu käskkirja, millega moodustati Tartu Maja juurde Giga.
    Äripäevale teadaolevalt tegutseb Tallinnas tollastest teenindus-tootmiskooperatiividest tänaseni sisuliselt sama nime all vaid Esra Takso.
    Omaaegse taksokooperatiivi asutaja, nüüdse taksofirma OÜ Esra Ko juhi Heiti Grossi andmeil registreeriti Esra Takso tollase hotellikoondise juurde 12. novembril 1987. aastal.
    "Kõige raskem oli saada Moskvast lube raadiosaatjate kasutamiseks," meenutab Gross, kes ise oli tollal samuti taksojuht. "Iga mees pidi loa taotlemisel täitma neljaleheküljelise ankeedi."
    Gross räägib, et kuna tema asutatud kooperatiiv oli taksonduses esimene omataoline ja kuna ta tundis paljusid taksojuhte, sõitis esimestel aastatel Esra märgi all lausa 700 erataksot. Suurem osa neist oli Žigulid ja Moskvitšid.
    "Praegu on Esra kaubamärgi all 30 autot, enamasti Mercedesed," lisab Gross.
    Veerandsada aastat videondusega tegelenud Jaan Kalmuse sõnul sai pärast kooperatiivi asutamist senisest hobist elukutse.
    "Kõik meie - neli asutajat - olime tööl EPAs tehniliste õppevahendite teenistuses ja meil noorte meestena jäi auru kõvasti üle," räägib Kalmus, miks nad registreerisid videoteenuste kooperatiivi.
    Kalmuse mäletamist mööda käis kooperatiivi asutamine kaunis lihtsalt. "Üks meist oli hankinud venekeelse kooperatiivide põhikirja ja ühe ööga panime selle eesti keelde ümber," räägib Kalmus ja lisab, et samuti oli algul tegemist väga lihtsa raamatupidamise meetodiga. "Selleks oli meil tavaline vihik, kus ühele poolele märkisime sissetulekud ja teisele poolele panime kirja väljaminekud," muigab Kalmus. "Mis järele jäi, selle jagasime omavahel ja see oligi meie töötasu."
    Lisaks tellitud videofilmidele hakkas kooperatiiv kohe pakkuma ka videode kopeerimise teenust, samuti vahendas algusaastatel usinalt videotehnikat.
    Jaan Kalmus, OÜ Audio-Video ainuomanik
    Kui omal ajal oli videondusega tegelemine pigem elamise vorm ja elustiil, siis nüüd olen nagu papagoi - kordan hästi kätte õpitut.
    Püüan endaga hakkama saada, sest kui oled endale töökoha loonud, siis tuleb sellega rahul olla. Tegelen firmaga peamiselt üksinda, sest ennast võib vajadusel ekspluateerida kas või 24 tundi jutti.
    Mulle meeldib endiselt ringi sõita ja erinevaid üritusi filmida, kuid arvuti taga istuda ja montaaži teha tahaks järjest vähem. Loodan, et siin hakkavad mind aitama mu lapsed. Olen kõigile oma neljale lapsele videondust õpetanud.
    Helko asutaja tegutseb endiselt helide ja võimendamise maailmas
    "Võib-olla on see mu helibussiks ümber ehitatud Fordi viimane vabaõhuüritus, sest sõiduk on juba liiga vana," laiutab Elva mändide all Eesti invaspordiliidu suvelaagris helivõimendust tegev Mart Jallai käsi.
    Jallai kinnitusel andis kooperatiiv võimaluse teha haltuuraga legaalselt. "Kui kopakate tegemise aeg kätte jõudis, mõtlesime sõbraga põranda alt välja tulla," meenutab Jallai. "Meil oli tasapisi tekkinud hulgaliselt kliente ja meie käsutuses oli vajalik tehnika."
    Haltuura tähendas toona peamiselt pulmade korraldamist, kus sõber Mart Laas käis isameheks ja Jallai tagas heli.
    Muigega meenutab Jallai, kuidas sai pool aastat pärast kooperatiivi kinga Tartu Ülikooli helitehnika inseneri kohalt. "Tollane haldusprorektor Vello Peedimaa leidis, et kooperaator viib ülikooli maine alla ning vallandas mu," räägib Jallai. "Rahalist põntsu ma seetõttu ei saanud. Sain hoopis vaba aega keskenduda ettevõtte arendamisele."
    Mart Jallai, füüsilisest isikust ettevõtja ja helindusega tegeleva OÜ Helimees omanik
    Olen 21 aastat saanud olla vaba inimene vabal maal, kes leiva ise lauale tassib.
    Ratsa rikkaks väikeettevõtlusega pole saanud, kuid sink on alati leival peal olnud.
    Kui vanasti oli põhirõhk üritustel heli tegemisel, siis nüüd olen üha enam keskendunud tubasele tööle ehk helindusprojektide joonistamisele.
    Võib-olla ostan siiski uue helibussi ja jätkan üritustega, sest konkurente sisuliselt pole. Noored tahavad vaid diskot teha.
    Giga omanik ja eestööline Tiit Veeber: mul ei ole kuskil mujal olla kui kraavis - see on mu elu
    Kui ma ASi Giga omanikule ja juhile Tiit Veeberile helistan, pakub ta iseenesestmõistetavalt kohtumispaigaks kraaviperve.
    "Ega mul kuskil mujal olla ei ole kui kraavis - see mu elu ju," räägib Veeber, kui kohtume ühel juuli lõpu päeval Tartu kesklinnas Londoni hotelli ees kraavi äärel.
    Veeber on siin seetõttu, et koos Giga kopa- ja labidameestega likvideerida avarii Rüütli tänava soojatorustikus.
    Muide, just siin, Rüütli tänava kraavides müttas Giga oma esimesed kolm aastat. "Olin soojusvõrkude peadispetšer ning mõistsin, et Tartu soojamajandus ei parane enne, kui linnast on kadunud kõik 103 kivisöekatlamaja," meenutab Veeber ja lisab, et tsentraalküttetorustiku rajamisega alustas ta Rüütli ehk tollaselt 21. Juuni tänavalt.
    Väikeettevõtte Giga esimene investeering oli kaks 2 rubla ja 60 kopikat maksnud labidat ja esimesed kraavihallid olid Veeber ja tema hea sõber Andrus Esko.
    Tänaseks on Giga ehitanud ja rekonstrueerinud Tartus kümneid kilomeetreid soojatrasse ning ehitanud näiteks Edasi toimetuse trükikoja, Kavastu meierei ja Tartu Keraamika tootmishoone, lisaks kutsunud ellu ansambli Kollane Allveelaev G ja taastanud Kavastu parve.
    Tiit Veeber, ASi Giga omanik ja juht
    Mul on head geenid ja tahtmine just niimoodi, tempokalt elada. See ei ole rahmeldamine, vaid teadlik püsimine selgel kursil.
    Minu kui omaniku eesmärk on kasumit teenida. Seepärast käin iga päev enamikul objektidel vaatamas, kas ja kuidas inimesed tööd teevad. Peale minu pole Gigas ühtki töödejuhatajat. Kui hakkad töid edasi delegeerima, siis läheb see töö kohe kallimaks ja tööviljakus seepärast ju ei kasva.
    Kui mõni aeg tagasi tundus mulle, et sügisel käivituv koostootmisjaam on minu elutöö, siis nüüd teeme juba tõsiseid ettevalmistusi järgmise, prügipõletusjaama rajamiseks.
    Ma loodan, et kümme aastat kannatan ma veel ära, kuni pojapojad kaela kandma hakkavad ja minu ettevõtmised üle võtavad.
    Ilves-Extra orienteerub rõivaste tootmise ja müügi maailmas hästi
    Kooperatiivist Ilves kasvanud Ilves-Extra omanik Arvo Kivikas ütleb, et sattus rõivatööstusse juhtumisi.
    "Juhus oli see, et mul oli ühe Rootsis elava väliseestlase telefoninumber alles. Rootslased tulid minuga Eestisse kohtuma ja nad soovitasid mul keskenduda õmblemisele," võtab Kivikas juhusteahela kokku.
    Kivikas käis sügaval nõukogude ajal, 1981. aastal Rootsis NSVLi koondisega orienteerumisvõistlusel ja sattus kokku sporditarvetega kaupleva väliseestlase Vello Piheliga. Ärikoostöö oli mõeldamatu, kuid Kivikas ei rutanud visiitkaarti ära viskama. Seitsme pärast otsis Kivikas kaardi üles.
    Kivikas meenutab, et kuigi kooperatiivi Ilves palgal oli paar-kolm usinat naist, kes vuristasid õhtuti orienteerujatele dresse õmmelda, pidasid Ilves toona olulisemaks orienteerumiskaarte, kleepse ja muud võistlusteatribuutikat. "Meie partnerid nägid läbilöögivõimet väikestes riietepartiides, tootmise paindlikkuses ja turu läheduses," räägib Kivikas.
    Arvo Kivikas, ASi Ilves-Extra põhiomanik
    Põhiline on oma asja ajamine ehk kindel nägemus, kuhu tahad välja jõuda.
    Ettevõtte jaoks on kõige olulisem brändi tuntus. Et välismaal brändiga läbimurret saavutada, tuleb palju ja pidevalt investeerida.
    Ja muidugi - suurt äri üksi ei tee. Õnneks on minu kõrval olnud kõik need tegutsemisaastad väga tublid kaaslased.
    Ilves-Ekstra prioriteet on Skandinaavia riigid ja talialad.
    Usun, et kui mina enam ei jaksa, siis veavad minu lapsed asja edasi. Täna töötab meie grupis minu kolm poega: üks on Ilves-Extra juhataja ja teine arendusjuht ning kolmas juhib sidusettevõtet OÜd T-Style.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Investeeringud, kus võib peituda uus Nvidia
Nvidia, gigant kiibitootjate seas, on tõusnud viimase viie aastaga enam kui 1800 protsenti. Analüütikud soovitavad uue raketi otsimisel vaadata turuväärtuselt pigem väiksemate ettevõtete suunas.
Nvidia, gigant kiibitootjate seas, on tõusnud viimase viie aastaga enam kui 1800 protsenti. Analüütikud soovitavad uue raketi otsimisel vaadata turuväärtuselt pigem väiksemate ettevõtete suunas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Riik võtab tänavu 150 miljonit eurot dividende
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Eesti üks rikkamaid naisi avas Tallinna kesklinnas uue äri
Endine Moskva ametniku abikaasa ja Eesti üks rikkamaid naisi Tatjana Rose (varem Liksutova) vabanes oma restoraniärist ja avas uue ettevõtmise otse Gianni restorani kõrval.
Endine Moskva ametniku abikaasa ja Eesti üks rikkamaid naisi Tatjana Rose (varem Liksutova) vabanes oma restoraniärist ja avas uue ettevõtmise otse Gianni restorani kõrval.