Agnes Ojala • 20. august 2008
Jaga lugu:

Prügifirmadele tõi eelmine aasta prisked kasuminumbrid

"Mis võib-olla meie tulemust eelkõige 2005. ja 2006. aastal mõjutas, oli see, et meil olid tol ajal mõned halvad lepingud. Saime siis erakorralist kahju, mis viis tulemuse alla. 2006. aastal saime äri neist lepingutest puhtaks ja seetõttu oli 2007. aasta tulemus ka parem," selgitas Luude mullust suurt kasumi kasvu.

"Korraldatud konkursid aga on tulemusi hoopis halvasti mõjutanud. Hinnad on nende tõttu kõvasti langenud. Nii et sel aastal ei korda me kindlasti 2007. aasta tulemust," rääkis ta.

Lisaks liigub jäätmekäitlus üldise majandusolukorraga käsikäes. "Selgelt on näha, et jäätmete mahud on vähenenud, mis meie käivet ja kasumit väiksemaks muudab. Tarbimine on väiksem ja ka ehitusjäätmeid on ilmselgelt vähem," tõi Luude välja negatiivseid arenguid.

Samas usub Cleanaway juht, et kasvu on siiski võimalik saavutada uusi tehnoloogiaid kasutusele võttes. "Aga see tuleb siis, kui kogu majandus kasvab," sõnas ta.

Ragn-Sellsi juhi Agu Remmelga sõnul on nende kasv peamiselt tulnud just korraldatud jäätmeveost. "2007. aasta tulemused on kasvanud nagu kogu majandus, aga võib-olla veidi kiiremini. Olulised on olnud Euroopa Liidu seaduste tõttu tehtud ümberkorraldused. Nende tõttu oli möödunud aastal turul suurem maht, sest süsteemiga liidetakse enam jäätmetekitajaid," selgitas Remmelg.

Teise olulise positiivse muutusena tõi Remmelg välja pakendite taaskasutamise. Samuti mõjub turule saastetasude tõstmine, mis jäätmefirmade jaoks tähendab küll käibe tõusu, kuid rentaabluse kahanemist.

Üldiselt 2006. ja 2007. aasta tulemusi võrreldes ütles Remmelg: "Kasumimarginaal on natuke kasvanud, käibe kasv on veidi vähenenud. 2007. aastal ei olnud siiski veel olulist kütusekulude tõusu, mis on praegu kulusid suurendanud." Sellele aastale avaldab Ragn-Sellsi juhi hinnangul negatiivset mõju ehitusturg. "Mahud on oluliselt vähenenud, hinnasurve suurenenud, samas kulud diislikütuse tõttu 30 protsenti tõusnud," selgitas ta. Sel aastal ongi firmas oodata nii käibe kasvu kui ka kasumi vähenemist.

Jaga lugu:
Hetkel kuum