Lipstok: Eesti majanduskasvuks piisab pisikeset tõukest

Mariliis Pinn 03. september 2008, 15:44

Äripäev uuris ekspertidelt, millal Eesti
majanduskasv taastub? Eesti Panga president Andres Lipsok arvas, et kuna Eesti
on nii pisike, võib piisata selleks ühest pisikesest tõukest.

„Me ei tea veel viimase kvartali tulemusi, esmaspäeval tulevad numbrid ja siis selgub, kas on miinus või ei ole. Niikaua, kuni muid andmeid ei ole, võiks öelda, et selle poolasta jooksul võiks põhi ära olla. Muidugi on siin palju tegureid, mis võivad seda protsessi pikemaks ja kehvemaks teha,“ ütles Hansapanga makroanalüütik Maris Lauri Äripäeva ümarlauas.

Analüütiku sõnul ei tasu unustada, et majandus koosneb erinevatest tahkudest. „Siseturu langus ei kajastu ekspordis. Piisavalt paindlikud ettevõtted on kasvanud ja paljud küsivad, kus on kriis. Asjad on raksemaks läinud, kuid keegi ei taju, et asjad dramaatiliselt halvaks läinud oleksid," lisas ta.

Ettevõtja Jüri Käo oli pessimistlikum. „Siseriiki suunatud ettevõtted on täna selgelt miinuses. 2008. aasta ekspordi kasv on teatud määral üllatav. Mina kardan, et see ekspordi kasv ei jätku sellisena. See tuleb alla maailmamajanduse üldisest jahtumisest,“ ütles Käo, kes leiab, et Eesti majanduse jahtumine oli seni seotud siseriiklike hädadega ja alles nüüd jõuavad maailmamajanduse mõjud siia. „Oht on, et 2009 tuleb ka hapukurgihooaeg,“ arvas ta.

Lipstok arvas, et 2008. aasta majanduskasv tuleb miinusmärgiga, kuid ei tea veel, mis 2009. aasta saab. „Eesti on pisike, siin piisab ühest heast lükkest ja see toob kaasa üldise keskkonna muutuse. Ma ei ole 2009. aasta osas väga optimistlik veel, sest kohandumine võtab aega. Usun, et 2010 võib heas mõttes kohandumist oodata,“ lisas ta.

„Pööre tekib sellest, et raha saab osta. Kui ettevõtja vaatab, et kui ma veel jätkan kaks kuud selliselt, siis tuleb pankrott või võtan kulud kokku ja teen tegevuse efektiivseks. Kohandumine tekib sellest,“ lisas Käo.

Äripäeva ümarlauavestluse täisversiooni võite lugeda oktoobris välja antavast raamatust: "Võitlus majanduslangusega - Äriplaan 2009".

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. September 2008, 18:23
Otsi:

Ava täpsem otsing