Börs: investoritele mõjusid kergendavalt alanenud inflatsiooniootused

15. september 2008, 10:48

Augustis tõmbasid globaalsed aktsiaturud
veidi hinge peale kahekuulist langusperioodi. Aktsiainvestoritele mõjusid
kergendavalt alanenud inflatsiooniootused, mida põhjustasid odavnenud
toormehinnad ning madalamale liikunud pikaajalised intressimäärad.

Järgneb SEB Progressiivse pensionifondi haldur Vahur Madissoni kommentaar SEB turuülevaates globaalsele aktsiaturule:
Lähiregiooni aktsiaturge raputas aga Venemaa-Gruusia sõjaline konflikt, mis andis veelgi hoogu Venemaa aktsiaturu nafta hinna odavnemise tõttu alguse saanud langusele. Sealsel aktsiaturul toimuv on erakordne, sest tegemist on suurima langusega peale 1998. aasta majanduskrahhi.

Võlakirjaturud olid antud tingimustes üsna tugevad ning pikaajaliste võlakirjadel on olnud ülespoole hinnasurve.

Maailma majanduse tervise küsimustes on toimunud arengud halvenemise suunas. Ühendriikide eluasemeturg jätkab allakäiku ning rõhub edasi juba niigi probleemidest vaevatud pangandussektorit.

USA-s jätkub tööpuuduse kasv ning dollari tugevnemine on kui vastutuul vahepeal hoogu saanud ekspordisektorile. Sealne valitsus ja keskpank on näidanud, et võtavad tarvitusele kõik meetmed majanduselu turgutamiseks. Majanduspoliitiliste meetmete mõju võtab aega ja seega suunamuutust need veel ei ole tekitanud.

Erinevalt USA rahapoliitikast hoiab Euroopa Keskpank intressimäärasid kõrgel ja ei ürita toetada majanduskasvu. Euroopa majandusaktiivsuse näitajad peegeldavad majandusseisakut. Ka Jaapani majanduskasv on järsult pidurdunud. Arenevate turgude majanduskasvu näitajad on püsinud üldiselt head, kuid ka siin on märke kasvu aeglustumisest tänu peamiste arenenud turgude üheaegsele majanduskonjunktuuri halvenemisele. Eelneva tõttu on aktsiate hinna ja kasumlikkuse näitajad muutunud üsna odavaks või teistpidi vaadates peegeldavad ettevõtete kasumite kiiremat halvenemist.

Muutsime positsioone arenevate turgude fondides niiviisi, et vähendasime Ladina-Ameerikat ja arenevaid turge üldiselt ning ostsime Ida-Euroopa aktsiafonde. Võlakirjafondide osas vähendasime arenevate turgude fonde ja soetasime kõrge tulumääraga võlakirjade fondi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. September 2008, 10:48
Otsi:

Ava täpsem otsing