McCain süüdistab finantsmaailma ahnust, Obama puudulikke reeglid

16. september 2008, 19:36

USA presidendikandidaatidel, sealsete
majandusraskuste peatsetel peremeestel on nende põhjustest väga erinev arusaam,
ühine on segasus ja ebajärjekindlus.

John McCain ja Barack Obama võtsid mõlemad USA finantsvallas toimuvate äkiliste asjade aineil eile sõna, kirjutas New York Times ning vaagis nende seniseid majandusalaseid sõnavõtte ja tegemisi oma vaatenurgast. Vabariiklane McCain näitas näpuga Wall Streeti ahnusele, demokraat Obama seostas hädasid liiga logeda riikliku reguleerimisega.

McCain võttis oma esinemises populistliku tooni. Tema sõnul on majanduse alused jätkuvalt tugevad, kuid neid ähvardab "mõnede ahnus Wall Streetil ja me peame selle asja korda ajama." Tema senine tegevus ja avaldatud vaated, samuti tema poolt olulisteks nimetatud nõuandjad näitavad, et ta ei vastandu partei põhiliinile ehk majanduse vähemale riiklikule reguleerimisele, jättes selle turujõududele. McCain on finantsküsimustes sageli kasutanud kahe vaba turu pooldaja Phil Grammi ja Alan Greenspani seisukohti. Nüüd aga kuulutas tema telereklaam: "Majandus on kriisis. Vaid ennast reformijaina tõestanud John McCain ja Sarah Palin saavad asja korda tehtud. Rangemad reeglid Wall Streeti jaoks, et kaitsta teie sääste eluks."

Obama ajas oma esinemises finantsturu vapustusi Bushi aastate puuduliku seadusandliku reguleerimise kaela ning üritas ka McCaini sellise väära lähenemisega siduda: "Kindlasti ei süüdista ma neis probleemides senaator McCaini, tema kasutatavat majandusfilosoofiat aga küll." Märtsis nõudis Obama investeerimispankadele, hüpoteegivahendajatele ja riskifondidele rangemat, kommertspankadele kehtivaga sarnast regulatsiooni. Ta on samas kampaaniaks raha kogumisel väärtpaberi- ja investeerimissektoriga seotud inimestelt olnud edukam (Obama 9,9 mln dollarit, McCain 6,9 mln dollarit). Tema nõunike sekka kuulub Wall Streeti raskekaallased, nende seas endine rahandusminister Robert E. Rubin. Too on praegu juhtival tööl Citigroupis, samuti finantskriisist haaratud rahaasutuses.

Seni toimunu põhjal on majanduses toimuv ja selle tulevikuväljavaade USA valijate mõtteis esikohal. Kandidaadid ruttasid eile sel teemal avaldusi tegema juba enne tööpäeva algust. Senine kogemus finantsasjus ei ole kummalgi, veerand sajandit senaatoriks olnud vabariiklasel ega esmakordsest senaatorist demokraadil märkimisväärne, kumbki pole olnud ka senati panganduskomisjonis. Just seal on valdkonna olulised asjad poliitikuil kõneks olnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. November 2008, 12:09
Otsi:

Ava täpsem otsing