Ansip: majandus peab ise endaga hakkama saama

19. september 2008, 13:52

Täna Kuku raadios kodanike küsimustele
vastates märkis peaminister Andrus Ansip, et majandus peab ise endaga hakkama
saama.

Ansip selgitas:„Toetame eksporti ja oleme ekspordi toetussüsteemi parandanud. Eesti riik peab looma hea keskkonna ettevõtlusele, sinna juurde käib range eelarvepoliitika, mis tagab riigile usaldusväärsuse.“ Aga langusega peab majandus ise hakkama saama.

Riigikogulaste palkadest rääkides ütles, ütles Ansip, et riigikogu kavatseb külmutada riigikogulaste ja avaliku sektori ametnike palgad.

Ansipi sõnul ei toeta tema erakond maksude tõstmist. „Ei tõuse käibemaksumäär järgmisel aastal 18%-lt 20%-ni, ei tõuse üksikisiku tulumaksumäär, ei tule ka automaksu. Reformierakond ei soovi maksumäärade tõstmist,“ lubas ta. Maksureformi külmutamist aastaks ei pea ta päris õigeks.

Praegust gaasiaktsiisi nimetas Ansip olematuks. „See on üle 20 korra väiksem kui Taanis või Rootsis. Kui Gazprom tõstab gaasi hinda, siis keegi ei protesti,“ sõnas ta.

Eestil riigil on 32,6 miljardit krooni reserve. "Riigireserv on kasvanud põhiliselt viimase kahe aasta jooksul. Varem kui viimased paar aastat pole suudetud reservi kasvatada," rääkis Ansip. "Stabiliseerimisreserv on 6,4 miljardit, mis on paigutatud Prantsuse ja Hollandi võlakirjadesse. See pole tulu teenimine, vaid see on riigi kindlustamise poliis. 5 miljardit on pensionikassa, mis on 2006. – 2007. aastal moodustunud. Selle reservi poolt on garanteeritud pensioni maksmine,“ rääkis ta. „Ka kohalikel omavalitsustel on 1,9 miljardit krooni reservi, 2,4 miljardit on haigekassal, 2,8 miljardit töötukindlustusfondil.“

„Meil on läbi aegade madalaim tööpuudus, mis on Eurostati järgi 4,0%. Kuid peame olema valmis, et tööpuudus kasvab, kuna ehituses on kitsamad ajad,“ ütles ta. Mis numbrini peab jõudma tööpuudus, et kasutada reserve, küsiti peaministrilt. „Praegu pole veel need ajad, kus reserve kasutada. Tööpuudus on madal. Praegu ei tohi kergekäeliselt reserve kasutada.“

Millal jõuab Eesti viie rikkama riigi hulka? Ansip kinnitas, et viimase kümne aasta jooksul on Eesti üks edukaimaid Euroopa riike olnud. „ Eesti majandus on viimase kümne aastaga kasvanud 7,0% ning 1998. aastal oli kolm kvartalit majanduslangust. Eesmärk on endine.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. November 2008, 09:53
Otsi:

Ava täpsem otsing