USA pankade päästeplaan laias laastus koos

28. september 2008, 10:14

USA aja järgi pühapäeva esimestel
hommikutundidel andsid USA valitsuse ja Kongressi esindajad maratonkõneluste
järel teada, et kokkulepe riigiabist USA finantsturgudele on üldjoontes koos ja
nüüd on vaja see veel paberile kirja saada, kirjutas Wall Street Journal.

„Ma arvan, et oleme sealmaal,“ ütles rahandusminister Henry Paulson.

Detailide kallal tuleb veel tööd teha, kuid ametlik teade kokkuleppest 700 miljardi dollarilise päästekava kohta peaks tulema veel pühapäeval, enne kui Aasia turgudel esmaspäeval jälle kauplemine hakkab.

Ilmselt on plaanis sees ka piirangud riigiabi kasutavate pankade juhtide töötasule ning sätted sellest, kuidas USA riik saab omandada osaluse ettevõtetes, mis oma hapuks läinud varad riigile müüb, kirjutas leht. Päästeplaani raha makstakse tõenäoliselt välja osade kaupa.

„Me töötasime kõik läbi,“ ütles senaator Judd Gregg, kes oli kõnelustel vabariiklaste partei pealäbirääkija. Tema sõnul võib Esindajatekoda hääletada päästekava üle juba pühapäeva õhtul ning Senat esmaspäeval.

„Meil on väga hea meel edasiliikumisest ning parteide ühiste jõupingutuste pärast, et stabiliseerida meie finantsturud ja kaitsta meie majandust,“ ütles Valge Maja pressiesindaja.

Edasi tuleb paketiga nõusse saada Kongressi liikmed, kes on olnud väga kriitilised hiiglasliku riigiabi paketi kinnitamise suhtes vaid napid nädalad enne novembrikuiseid presidendivalimisi.

Plaani järgi ostab USA rahandusministeerium finantsasutustelt üles kinnisvara tagatisega väärtpabereid ning muid hapuks läinud laene ja kohustusi. See peaks võimaldama pankadel uut raha sisse laenata ja ka ise laenude väljastamist jätkata. Tulevikus loodab USA valitsus omandatud varad maha müüa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. September 2008, 10:14
Otsi:

Ava täpsem otsing