Isotamm: kas Balti majanduses on algamas suur väljamüük?

15. oktoober 2008, 17:18

GILD Bankersi partneri Lauri Isotamme sõnul
on praeguses situatsioonis paljud Eesti ettevõtted muutunud soodsamaks
võimalikele ülevõtjatele.

„Ilmselgelt on Eesti ettevõtted muutunud soodsamaks võimalikele ülevõtjatele. Majandusseisaku lävel võib küsida, kas Balti majanduses on algamas suur väljamüük, millega lähevad välisinvestoritele ka viimased firmad,“ lausus Isotamm GILDi ettevõtete turuväärtuse TOP100 tutvustaval pressiüritusel.

Paljude ettevõtete aktsiahinnad on finantskriisis tugevasti langenud, muutes Isotamme sõnul ülevõtmised ahvatlevaks. „Langenud aktsiahinnad on suurendanud vaenulike ning pealesunnitud tehingute mahtu – likviidsemad ning finantsiliselt tugevamad ettevõtted kasutavad võimalust investeeringuteks,“ märkis Isotamm.

Uues turuolukorras soovitab Isotamm ettevõtetel kõigepealt hinnata oma ettevõtte turupositsiooni, samuti üle vaadata peale võetud kohustused, kas neid suudetakse ikka täita ning hinnata ka ettevõtte likviidsust. „Olukord muutub kiiresti ja universiaalseid soovitusi on raske anda. Enne, kui midagi ravima hakata, tuleks panna diagnoos. Kui paar kuud tagasi tundus, et Eesti olukord rahvusvahelises taustas on väga halb, siis nüüd võib öelda, et on halb,“ märkis Isotamm.

Nõrgal positsioonil olevad ettevõtted võiksid kaaluda tugevama ühinemist või ettevõtte müüki. „Võib-olla on hea odava raha aegadel tehtud otsused üle vaadata? Äkki on ostetud varasid suure võimendusega, mis täna ei tooda? Tuleks keskenduda põhitegevusele ja loobuda sellest, mis pole põhiline ja nii oluline,“ jagas Isotamm soovituse ettevõtetele.

Baltikumis on tema sõnul juba täna ettevõtjatel palju häid võimalusi. „Ettevõtjad peaksid aja maha võtma, vaatama ettevõtte seisu üle ja pidama ka nõu teistega. Võitjad on tugeva likviidsusega ettevõtted,“ märkis Isotamm. „Õigel ajal seinast välja tõmmatud juhe võib aidata rasked ajad üle elada,“ lausus Isotamm, vihjates sellele, et negatiivse rahavooga projektid tasub ettevõtjatel kiiremas korras üle vaadata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. May 2009, 10:27
Otsi:

Ava täpsem otsing