Venemaalaste usaldus rubla vastu vangub

22. oktoober 2008, 07:45

Venelaste usk rubla vastu on kõikuma löönud
ning ehkki valitsus kinnitab, et devalveerimist ei tule, on paljud hakanud
sääste valuutasse vahetama.

Augusti algusest on Venemaa keskpanga valuutavarud kahanenud 66,9 miljardi dollari võrra, millest lõviosa on läinud rubla kursi kaitseks.

Eile hoiatas rahandusminister Aleksei Kudrin, et reservide kasutamisega tuleb ettevaatlikum olla - kahe kuuga on need kahanenud 11%. Just tugevatel reservidel püsib Venemaa investeerimisjärgu reiting.

Keskpangal on tulnud sekkuda pea iga päev, et hoida rubla dollarist ja eurost koosneva valuutakorvi suhtes ca 30,40 rubla tasemel. Siiski on rubla juuli tipust odavnenud 13% ning jätkas dollari suhtes langust ka eile. Rubla odavnes dollari suhtes 0,8% 26,5 rublale, valuutavahetuspunktides maksis dollar aga isegi kuni 28 rubla, vahendas Reuters eile Moskvast.

"Dollarite müük on praegu kümme korda suurem kui tavaliselt," tunnistas agentuurile üks valuutavahetuspunkti töötaja. "Mitmed on tulnud ja ostnud 40 000 ja 50 000 dollarit korraga," rääkis teine.

Venemaa valitsus toonitab, et põhjust paanikaks ei ole. "Rubla devalveerimist ei ole kavas," kinnitas eile aserahandusminister Sergei Šatalov.

Venemaa keskpank on astunud samme ka spekulatiivsete rünnakute tõrjumiseks. Rubla langusele mänginud spekulandid said esmaspäeval vastu näppe, kui pank teatas, et piirab järsult valuutasvappide mahtu - varasema 500 miljardi asemel vaid 50 miljardile rublale, mis eile kahanes 30 miljardile. Seni oli see eriti mitteresidentidele väga mugav rubla nõrgenemise peale mängimise instrument, mida viimastel kuudel ka aktiivselt kasutati, kirjutas eile ajaleht Kommersant. Rubla devalveerimise kuuldused lõppesid esmaspäeval hoopis rubla tugevnemisega.

Loe lisa tänasest Äripäeva ajalehest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. October 2008, 11:03
Otsi:

Ava täpsem otsing