Ratas: hea aeg alustada ettevõtlusega

Liis Kängsepp 31. oktoober 2008, 13:21

Keskerakondlane Jüri Ratas kirjutab, et
just praegu oleks hea mõte alustada ettevõtlusega, kuna langusfaasis turul
olijatel võib puududa võimalus olla sama paindlik kui kellelgi, kes alustab täna
puhta lehena.

Järgneb Jüri Ratase kommentaar.

"Igaüks, kes Eestis jälgib uudiseid, teab, et Eesti majanduses on tõeliselt kehvad lood. Muidugi mitte ainult meil, vaid ka mujal maailmas. Pea kõikjal Euroopas ning eriti Ameerika Ühendriikides on olukord tõeliselt keeruline. Pankadele on abivahendeid jagamas mitte ainult USA, vaid ka Rootsi, Soome ja mitmed teisedki maad.

Inimesed on segaduses ja tihti hirmul. Üha enam kuuleb koondamistest, ettevõtted vähendavad jõuliselt kulusid, sest muud neil üle ei jää. Laenuraha on üpriski raske saada, sestap on projektidele keeruline leida finantsvahendeid. Süveneb võlgade tagasimaksmisega viivitamine – nii eraisikute kui ka äriühingute puhul.

Väljavaated talvele vastu minnes on võrdlemisi ebameeldivad.

Loogikale tuginedes on täna väga kehv aeg alustada ettevõtlusega. Mistahes ärikonsultant kinnitaks sedasama. Ettevõtluskeskkonna analüüs näitab, et enamik sektoreid on languses või selle äärel. Ometi ei pruugi just tormi kätte sattunud kreenis laeval äri püsti panemine olla kõige rumalam mõte.

Miks just nüüd?

Täna alustaval ettevõttel on võimalik võita turgu ärakukkuvate turuosaliste arvelt. On võimalik palgata odavamat tööjõudu kui turulolijatel aasta aega tagasi ning pole pikaajalisi ebasoodsaid kohustusi, mis ei võimalda olla paindlik. On võimalik kasutada uuendusi tehnoloogia valdkonnas, mis tulevad odavamalt kätte, kuid muudavad asjaajamise tõhusamaks kui konkurentidel. Kõige lõpuks on aga ausam pilt majandusest ja võib-olla rohkem teadmisi kui neil, kes alustasid aastate eest omal ajal. Kõik see võimaldab teha täpsemaid plaane ja prognoose. Siinjuures tõdegem, et vaid geenius õpib teiste vigadest, tark õpib oma ja ka teiste äpardustest, rumal ei õpi midagi.

Sellele mõeldes - ehk on tõesti just täna õige aeg oma ettevõttega alustada?"

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. October 2008, 13:21
Otsi:

Ava täpsem otsing