Hedge fondidel nirud ajad

Mait Jüriado 10. november 2008, 20:08

Hendge fondid kukkusid eelmisel kuul
keskmiselt 5,4%, septembris 5,96%. Aastaga on fondid kukkunud aga juba 15,5%.
Investorid on saanud kaotusi juba viis kuud järjest, mis on pikim langusperiood
1990. aastast saadik.

Võrreldes investeerimis- ja indeksfondidega, mis on kukkunud aasta ja kümne kuuga Bloombergi andmete järgi keskmiselt 39%, on hedge fondid on siiski hästi vastu pidanud. Hedge fondid on seni olnud kahjumlikud vaid 2002. aastal kui HFRI indeks kukkus 1,45% ning Standard Poor's 500 indeks kukkus 23%.

Hedge fondide investorid on USAs võtnud välja 15% varadest ning Euroopas 25% varadest, teatas Morgan Stanley analüütik oma kirjas klientidele.

"Ma ei arvaks, et hedge fondide ärimudel katki oleks. Me vajame krediidikraanide avanemist, et süsteem jälle toimida saaks," kommenteeris hedge fondi juht Jaeson Dubrovay Bloombergile.

Hedge fondid saavad vastukaaluks pensioni- ja investeerimisfondidele panustada nii langusele kui ka tõusule. Hedge fond võtab keskmiselt valitsemistasu 2% ning 20% preemiat kasumi pealt. Võrdluses hedge fondidega võtavad meie agressiivsemad kodumaised pensionifondid valitsemistasusid peaaegu samas suurusjärgus. Hansa Pensionifondi K3 valitsemistasu on 1,59%, SEB Progressiivne pensionifond võtab valitsemistasusid 1,5% ning LHV Maailma Aktsiad tervelt 2%. Pensionifondidel puuduvad aga preemiatasud kasumite pealt.

Turukeerises on aga ka neid, kes kasumeid teenivad. John Paulsoni Advantage Plus fond tõusis eelmisel kuul 3,8%. Aastane tootlus on investorite sõnul fondil juba 29,4%. Bruce Kovneri Caxton Global Investment fondi tootlus oli oktoobris 2,6% ning Ionic Capital Management LLC hedge fond, mida juhivad Bart Baum, Adam Radosti ning Dan Stone, tõusis oktoobris tervelt 8%. Aastaga on fondi varad kasvanud 16,5%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. December 2008, 21:08
Otsi:

Ava täpsem otsing