6 kuu Euribor on pooldunud

13. jaanuar 2009, 09:56

Kummaline mõelda, kui kiired on muutused
finantsturgudel. Jutt ei käi aktsiatest, vaid meil eluasemelaenude
intressibaasiks olevast kuue kuu Euriborist, mis on kolme kuuga pooldunud.

Euribor kukkus eile 2,716 protsendile. Veel 9. oktoobril oli see 5,448 protsenti. Seejärel hakkas pikka aega keskpankade intressilangetustele vastu pidanud Euribor kukkuma ja seda päris kiiresti.

Uutele kodulaenuvõtjatele ei lähe intressilangus nii palju korda kui vanadele. Euriborile lisanduv riskimarginaal, mida alles üle-eelmisel aastal pangad võidu 0,6 protsendi kõrgusena pakkusid, kipub juba olema 3,0 protsenti. Raha hind on madalam, kuid pankadel on ikka raha vähe ja nad kardavad majanduse olukorra edasist halvenemist.

Kui lühiajalised intressid kujuneksid manipuleerimata turul, oleksid need ilmselt kõrgemal, kuna nõudlusega probleeme ei ole. Kuna aga keskpangad manipuleerivad intressitaset, on ka pangad sissevõetava raha hinda allapoole toonud – miks võtta kallimalt, kui saab keskpanga käest. Analüütikud ootavad, et Euroopa Keskpank langetab veel sel nädalal baasintressi 0,5 protsendipunkti võrra, kahele protsendile.

Hoopis huvitavam on olukord Eesti krooni intressidega. Kuue kuu Talibor, mis 9. oktoobril oli 6,80 protsenti, oli 9. jaanuariks tõusnud 7,87 protsendile. Eurointress langes, krooni oma tõusis. Praegu võtavad kundedelt hoiuseid kuueks kuuks sisse seitsme ja enama protsendiga Parex, Bigbank ja UniCredit. Viimane teenindab vaid juriidilistest isikutest kliente.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2009, 12:28
Otsi:

Ava täpsem otsing