Padar: pangad tulevad laenajatele vastu

14. jaanuar 2009, 14:35

Rahandusminister Ivari Padar märkis täna
riigikogus, et läbirääkimistel pangajuhtidega näitasid kõigi valmidust
kodulaenajatele vastu tulla.

"Rahandusministri mure on see, et olukorras, kus võib eeldada, et töötus kasvab ja olukord pingestub, et inimestel oleks oma eluasemelaenude teenindamise osas paindlikkust. Pankadel on õnneks vastutustunnet tulla kriisisituatsioonis laenajatele vastu. See on andnud mulle julgust ja usaldust, et 2009. aasta on võimalik neid probleeme lahendada," lausus rahandusminister riigikogu ees.

"Mitte kellelegi ei ole vaja tühjalt seisvaid kortereid, tühjalt seisvat kinnisvara, kõik pangad on huvitatud sellest, et neid lepinguid oleks võimalik positiivselt jätkata ja see on kogu selle töö esimene etapp. Kogu selle töö teine etapp on võimaliku garantiisüsteemi väljatöötamine, et kui olukord süveneb, olukord halveneb, töötute arv suureneb, et millised saaksid olla siis riigipoolsed garantiid ajutiste intressileevenduste rakendamisel," lausus Padar.

Rahandusministri sõnul on majanduskriisit väljatulekuks erinevatel riikidel erinevad võimalused, kuid väga paljuski sõltub sellest, milliseid poliitikaid on need riigid varem kasutanud, kui edukas, kui tugev on nende majandus olnud varasematel aastatel. "Ehk siis kindlasti ei ole neid meetmeid, mida saab Saksamaa kasutada, võimalik kasutada Eestil. Sest kui rääkida usaldusest, siis selle usaldusega seostub kohe üks natuke äraleierdatud, aga nüüd väga prioriteetne teema – see on euro kasutuselevõtt, Maastrichti kriteeriumid. Ja siin, selles kontekstis ei saa me lubada endale kulutusi, mis viiksid eelarve defitsiidi üle 3%. Teiselt poolt ei saa me lubada endale maksutõususid, mis administratiivselt mõjutaksid inflatsioonikriteeriumi täitmist," lisas minister.

Ivari Padar Ivari Padar

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. January 2009, 08:34
Otsi:

Ava täpsem otsing