Gaselli liikumine pärineb Ameerikast

31. jaanuar 2009, 14:22

Gaselli-liikumise idee pärineb USAst, kus
selgitati välja esimesed kiiresti arenevad väikeettevõtted ehk
gasell-ettevõtted.

Majandusteadlane David Birch kirjeldas Ameerika ettevõtete arengut järgmiselt. 1950. aastatel domineerisid maailma areenil niisugused suurettevõtted ehk „elevandid” nagu US Steel Corp, General Motors Corp, General Electrics Co.

1980. aastatel haarasid liidripositsiooni enda kätte „hiired”. Need kõige rohkem kuni 20 töötajaga pisiettevõtted, tekitasid erasektoris ligi 20 miljonit uut töökohta, samal ajal kui „elevandid” lasid töölt lahti neli miljonit töötajat.

1990. aastatel võtsid juhtimise üle „gasellid”, Ameerikas on väikeettevõtted, kes on kasvatanud käivet neljal järjestikusel aastal vähemalt 20% ja loonud juurde uusi töökohti. Gasellid suutsid aastatel 1993–1996 luua Ameerika majanduses 70% uutest töökohtadest, kuigi neis gasell-ettevõtetes oli David Birch'i analüüsi järgi tööl vaid 3% Ameerika erasektori töötajatest.

Sama trend on jätkunud ka järgmistel perioodidel; 1994–1998 kaotasid suurettevõtted Ameerikas kaks miljonit töökohta ja gasell-ettevõtted lõid samal ajal juurde 10 miljonit uut.

Ameerikale lisaks on liikunud gasell-ettevõtete tunnustamine üle maailma. Gasell-ettevõtete edetabeleid annavad toimetuse andmetel välja Taani, Poola, Eesti, Norra ning Venemaa.

Eesti gaselliliikumine tähistab tänavu Äripäeva eestvedamisel üheksandat sünnipäeva. Selle aja jooksul oleme kogunud andmed üle 8000 gasellettevõtte kohta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. February 2009, 14:23
Otsi:

Ava täpsem otsing