Raul Eamets: devalveerimise tõenäosusse ei usu

02. veebruar 2009, 08:40

Tartu Ülikooli õppejõud ja majandusprofessor Raul Eamets devalveerimise tõenäosusse eriti ei usu, millel on ka poliitilised argumendid.

"Valuutakomitee süsteemis toimub kohandumine läbi tööturu ehk läbi palgalanguse. Miks peaksime praegu toimivat süsteemi muutma," küsis Eamets. Ta selgitas, et devalveerimine lööks valusasti erasektori laenude pihta, sest laenud on eurodes, aga tagasi makstakse kroonides. "Kannataks ka kogu riigi ja rahasüsteemi usaldusväärsus. Rääkimata eurole ülemineku edasilükkamine," täpsustas ta.

Eametsa sõnul tooks devalveerimine kaasa inflatsiooni, mis veelgi halvem, kui meil on vaja majandust ümberstruktureerida, siis tähendab see, et on vaja importida kapitalikaupu. "Devalveerimine teeb selle kallimaks ja pikas perspektiivis takistame nii majanduse arengut ja selle struktuuri muutumist. Kuna devalveerimine puudutab ettevõtte seisukohalt eelkõige palgakulusid, siis keskmiselt moodustavad palgakulud eksportivas sektoris kogukuludest suhteliselt väikese osa. Seega hinnakonkurentsis suurt ei võida," rääkis majandusprofessor.

Deflatsioon juba Eamets sõnul toimub - hinnad ja palgad näiteks ehitussektoris langevad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. February 2009, 09:18
Otsi:

Ava täpsem otsing