Urmas Reinsalu: lisaeelarve ohvriks ei tohi olla koduomanikud

29. aprill 2009, 15:13

Maamaksu kahekordistamine on ülekohtune ja
koduomanikele talumatu samm, kirjutas oma blogis IRLi poliitik, riigikogu
põhiseaduskomisjoni liige Urmas Reinsalu.

Rahandusminister Ivari Padari pakutud maa korralise hindamise täiendav läbiviimine peaks suurendama maamaksu laekumist kokku 500 miljoni krooni võrra. "Kui arvestada, et maamaksu üldine laekumine pärast Tallinna 2,5kordset tõusu on üle 700 miljoni krooni ning maa väärtus on tõusnud kiiremini Tallinnas, tähendaks see Tallinna koduomanikule kokku kahekordset maksutõusu. Kui juba praegune maamaksu määr on Tallinnas paljudele inimestele liialt ränk koorem, siis selle kahekordistamine tähendaks, et inimesed on varsti silmitsi olukorraga, kas kodu omada või mitte," kirjutas Reinsalu.

Kriisi põhikoormus on nii või teisiti paljuski koduomanikel, selle koormuse suurendamine maksutõusuga toob kaasa hulgaliselt muid sotsiaalprobleeme, mis loodetud rahalist tulu kahandavad, lisas ta.

Kust siis kokku hoida ja kuidas, tõstatas Reinsalu küsimuse. "Selliste ettepanekute asemel võiks praeguse eelarve tasakaalustamise puhul lähtuda tagurpidisest valemist kui möödunud kärbete puhul: mitte ei valita välja paari kärpevaldkonda või ei viida läbi paari maksutõusu (mis töötust suurendavad, mitte ei kahanda), vaid korrutatakse kogu eelarve läbi teatud vähendava koefitsendiga, tuues eraldi välja üksnes need kohad, mida kärpida koalitsioon ei soovi," pakkus ta.

Otsustada tuleb mitte seda, mida kärpida, vaid seda, mida ei kärbitaks, lisas Reinsalu. "Taoline meetod võimaldaks lisaeelarve ka mais riigikogus ära menetleda ja väldiks ülemäärast vastandumist erinevate valdkondade vahel," leidis ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. May 2009, 11:31
Otsi:

Ava täpsem otsing