Ilves: inimesed ei ole rahul kinniste nimekirjadega

08. juuni 2009, 18:27

President Toomas Hendrik Ilves ütles ERRi
uudisteportaalile antud eksklusiivses videointervjuus, et kinniste
valimisnimekirjadega korraldatud Euroopa Parlamendi valimised võtsid inimestelt
valikuvõimaluse.

"Ma tahaks väga loota, et Euroopa läheb inimestele nii korda, et inimesed on tõesti huvitatud sellest, mis Euroopas juhtub ja ka sellest, kuidas saab mõjutada Euroopa poliitikat läbi selle parlamendi. Vaadates kampaaniat ja milliseid loosungeid seal kasutati, siis kõhutunne ütleb, et need olid pigem protestihääled, mis põhjustas eelmisest korrast suuremat aktiivsust," nentis president.

Ilves märkis, et kui rahval on valitsuse suhtes pretensioonid, tõuseb valimisaktiivsus ning kasutatakse seda võimalust väljendada oma rahulolematust.

"Kui vaadata, kuidas hääled jagunesid, siis üksikkandidaat Indrek Tarand sai küll ühe mandaadi, kuid ta sisuliselt sai sama palju hääli, kui enim hääli saanud erakond. See näitab mulle hoopis midagi muud," ütles Ilves avaldades lootust, et Eesti poliitiline eliit teeb sellest oma järeldused - inimesed ei ole rahul kinniste nimekirjadega valimistega.

"Täiesti analoogselt oli ka paar aastat tagasi kohalikel valimiste valimisliitude keelustamine. Mõlemad katsed minu meelest soodustavad irdumist poliitilisest protsessist ja inimeste eraldumist demokraatia ideedest. Ma väga loodan, et need, kes selliseid otsuseid läbi viisid, keeraksid oma otsuse tagasi," avaldas president soovi ja lisas, et Eesti kodanik, kes läheb valima, ei taha sõltuda sellest, kuidas üks või teine erakond on reastanud oma partei nimekirja.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. June 2009, 19:28
Otsi:

Ava täpsem otsing