Kriisi õppetunnid: jõudsime maailmamajanduse argipäeva

17. juuli 2009, 14:45

Elasime viimased 15 aastat suhteliselt
stabiilses keskkonnas, enne kui meieni jõudis maailmamajanduse
argipäev, sõnas Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur.

"Kuivõrd me oleme töötanud maailmamajanduse ühes faasis, tunnevad ettevõtjad, mis on tegelikult tsüklilisus ja mida tsüklilisus tähendab krediidi- ja kaubaturul. Nii nõudluses kui ka pakkumises," ütles Vitsur.

"Me elasime suhteliselt stabiilses maailmas viimased 15 aastat enne, kui me avanesime maailmale. Nendest viimased viis, kus olime ELis, olid mingil määral täiesti anomaalsed, nüüd me puutume kokku maailmamajanduse argipäevaga," lisas ta.

Vitsur ütles, et tema meelest tuleks sellest kriisist kõige rohkem kõrva taha panna seda, et ei saa olla väga kitsalt kontsentreeritud ühele väga kitsale turunišile. "Olgu siis kas geograafiliselt või siis ühele tootele. Emba-kumba, kas toode peab olema paindlik ja mitmekesine või peab olema turg mitmekesisem."

Heido Vitsur Heido VitsurMajanduseksperdi arvates on teine õppetund see, et ettevõtjad on nüüd sunnitud arvestama ja mõistma, mis vahe on omakapitalil ja laenukapitalil. "Ja mis vahe on tugevatel baasnäitajatel põhinev konkurentsivõime ja mis on odavast laenurahast tekitatud konkurentsivõime ja turunõudlus. Mis on baasnõudlus – ja mis on möödaminev nõudlus."

"Kindlasti saavad paljud aru, et on vaja koostööd - mitte selliselt, nagu meil praegu oli, vaid et on vaja hoopis ühineda, liituda, laienda omanikeringi ja omada võimet muutuda ja oma tooteid muuta. On vaja partnerit, kes suudab uut toodet luua ja müüa, tootmine on kõige lihtsam asi," lisas ta.

"Aga uue toote loomine ja müümine turgudel – see on väga oluline," rääkis Vitsur.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. July 2009, 14:57
Otsi:

Ava täpsem otsing