Mart Laar: parem kibe tõde, kui vaadata läbi roosade prillide

24. september 2009, 13:02

Endine peaminister ja IRLi juht Mart Laar
usub, et järgmine aasta tuleb tänavusest veelgi keerulisem, ja paneb paika, kus
on Eesti 20 aasta pärast.

„2010. aasta on minu jaoks võimaluste aasta, sama on see ka ettevõtjatele, riigile ja valitsusele. Meie tulevikku hakatakse hindama umbes 20 aasta pärast, kas me suutsime 2010. aastat ära kasutada,“ toonitas Laar Äriplaani ettekandes, tõstatades küsimuse, kas Eesti jääb pikka ja põhjalikku kriisi või suudab olukorda enda kasuks ära kasutada.

Kümme aastat tagasi Äriplaanil esinedes ütles Laar, et hea on olla vaene. Sellega nõustus ta ka täna, märkides, et vaesus ei ole ainult probleem, vaid selles on ka palju võimalusi ning väljakutseid. „Kui raha on otsas, hakkavad inimesed mõtlema,“ põhjendas ta.

Mida valitsus teeb järgmisel aastal, on Laari sõnul suhteliselt raske ennustada, kuna maailm meie ümber on ebakindel ja meie soovid on ebakindlad. Küll nentis ta, et Eesti tänased probleemid oleksid tunduvalt väiksemad, kui oleksime need otsused, mida teeme täna, teinud juba aasta alguses.

„Me oleksime andnud ettevõtjatele tunduvalt kindlama, stabiilsema ettevõtluskeskkonna,“ uskus ta. Laar kasutas võimalust ja palus ettevõtjate käest vabandust, kuna valitsus ei ole suutnud kiiresti otsustada ning on põhjustanud palju ebakindlust. Samas ei tahtnud ta lõputult tegeleda enesepiitsutusega.

Laari hinnangul peitub Eesti suurimaid riske selles, et me ei suuda mõjutada, mis toimub nii meie lähemas ja kaugemas ümbruses. „Leedu võib sattuda väga tõsistesse probleemidesse, Läti probleeme me juba teame,“ nimetas ta. „Kui neis peaks toimuma mingi kollaps, oleks naiivne loota, et see ei avalda meile negatiivset mõju.“

Küll rõõmustas Laari see, et vesteldes väliskolleegidega, tõstetakse Eesti Balti riikidest teisele positsioonile. Tema sõnul võib rääkida lähiajal Eestisse saabuvatest investeeringutest, kuid kindlasti peaks valitsus koos ettevõtjatega jätkuvalt suurendama riigi usaldusväärsust, et need investeeringud siia ikka jõuaksid.

2010. aastal ettevõtluskeskkonna kohta ütles Laar: „Parem olgu kibe tõde, kui vaadata läbi roosade prillide. Ma usun, et kriisi mõjud löövad meid jätkuvalt väga valusalt.“ Ta põhjendas oma arvamust sellega, kui eelmise kriisi ajal tundus ühel hetkel, et kriis hakkab stabiliseerima, siis tegelikult just siis hakkasid ilmnema selle tugevad mõjud.

„Kriis on alles ees, kuid teiselt poolt on selles suured võimalused,“ ütles Laar. Üks maa, kust võiksime õppida, on tema hinnangul Soome, kuna nn lama ajal toimus ettevõtlus laienes ja majanduse konkurentsivõime paranes kõvasti. „See on riskantne, kuid see on Eesti majanduse uskumatult suur võimalus,“ uskus Laar. „Kui see läks korda põhjanaabritel, miks see ei võiks korda minna meil.“

Laar soovitas ettevõtjatel oma kriitilist häält kuuldavale lasta, et riigi sammud oleksid põhjendatud, sest ainult koos suudetakse jõuda parimate otsusteni. Ka kiitis Laar ettevõtjaid, kes suutsid hästi prognoosida, mis majanduses juhtuma hakkab. "Ettevõtjate ennustusi on nimetatud apokalüptilisteks, aga ametlikud majandusprognoosid on osutunud valeks. Kõik ennustused on läinud mööda ja just alal, kui halb see olukord tegelikult on,“ rääkis Laar.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. September 2009, 16:53
Otsi:

Ava täpsem otsing