Rämpsvõlakirjadel on hiilgeaeg

Silvia Viidik 11. detsember 2009, 16:43

Kõrge tootlusega n-ö rämpsvõlakirjade emissioon Euroopas on sel nädalal enam kui kahekordistunud, kui ettevõtted kasutavad ära üldiselt madalate tootluste aega võlakirjades, kirjutab Bloomberg.

Sel nädalal emiteeriti 1,3 miljardi euro eest spekulatiivklassi võlakirju ning viib selle kvartali üheks teguderohkemaks alates 2007. aastast, kui ettevõtted võivad käimasoleval kolmel kuul kaasata umbes 12,2 miljardit eurot.

Ettevõtted on tänavu emiteerinud 23 miljardi euro eest investeerimisklassi võlakirju, kui 1,7 triljoni dollari eest varade mahakandmisi on sundinud panku oma laenuandmise heldust tagasi hoidma.

Ilmselt aitas spekulatiivklassi võlakirjade emiteerimist reitingagentuuri Moody’s investeerimisüksus, kes teatas, et Euroopa ettevõtete maksejõuetuse tõenäosus langeb järgmisel aastal 3,3 protsendini, samas kui üksnes sel kuul oli sama näit 10,2 protsenti.

Loomulikult andis see investoritele kindlustunnet, et võlakirjadesse pandav raha on kunagi väga suur võimalus ka tagasi saada.

"Näeme paljusid kõrge tootlusega võlakirju pakkuvaid ettevõtteid võlakirjade kaudu oma pangalaene refinantseerimas ning see trend jätkub ka aastal 2010," sõnas Aviva Investors maaklertegevuse juht Dinesh Pawar Bloombergile.

Investorite kasvanud nõudlus on Merrill Lynch andmetel surunud rämpsvõlakirjade tootlused 10,78 protsendini üle valitsuse võlakirjade, märtsis oli see 27,8 protsenti.

Kõrget tootlust pakkuvad n-ö rämps- või spekulatiivklassi võlakirjad tähendavad, et neid emiteerivate ettevõtete krediidireiting on alla Baa3 Moody’se näidiku järgi ning alla BBB- Standard & Poor’s mõõdiku järgi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. December 2009, 07:40
Otsi:

Ava täpsem otsing