Rüütel: hasartmänguseadus peaks meelitama internetikasiinofirmasid

Virge Haavasalu 12. detsember 2009, 16:35

Uuest aastast kehtima hakkav internetikasiinode korraldamist reguleeriv seadus ei tohiks küll internetikasiinoteenuse pakkujat ära ajada, pigem võiks maksusüsteem neid siia meelitada, leidis Eesti hasartmängude korraldajate liidu tegevjuht Tõnis Rüütel.

„Ma küll ei saa väita, et see seadus neid siit ära peaks ajama. Nende parimad päevad on läbi ja tulevad asemele paremad päevad. Eesti riik suhtub endasse hoolivalt ja lubab nendel kaughasartmängu korraldajatel tegutseda, kes on Eestis registreeritud äriühingud ehk et ka maksutulu tuleb Eestisse, mis on fair play,“ kommenteeris Rüütel.

„Siiamaani on siin läbi interneti mängude korraldamisel džungliseadused valitsenud ja on olnud võimalus seda teenust pakkuda, kuna see ei ole olnud kuidagi reguleeritud. Nüüd on see ala reguleeritud, mis tähendab, et server peab asuma Eestis, teised seda Eesti riigis korraldada ei saa,“ lisas ta. 

Rüütel rääkis, et arutleti kaua, millist seadust kehtestada, mis meelitaks ka rohkesti välisoperaatoreid Eestisse. Ta nimetas seda seadust kahe teraga mõõgaks, kuna ühelt poolt ei taha ju Eesti endale sellist mugavuslipu maa mainet, nagu on Gibraltaril ja Maltal, kus praegu lõviosa operaatoritest registreeritud on.

Seepärast leitigi tema sõnul selline maksustusviis, et vähemalt Eesti operaatorid, kes oleksid valmis seda teenust pakkuma, ei koliks hooga minema, vaid ikkagi oleksid valmis siin äriühingu registreerima ja siin hasartmängumaksu maksma,“ selgitas ta.

Rüütel nentis, et võib juhtuda, et internetikasiinoteenuse pidamine ühele välisoperaatorile ei pruugi olla tasuv, mis ta ka Eestist eemale peletab. Kuid tema hinnangul on seadus oma eesmärgi ka siis täitnud, kui Eestis hasartmänguteenuse pakkujad siiski endale internetikasiino korraldusloa taotlevad.

Rüütel uskus, et peale Olympic EG, kes on juba avalikult välja öelnud, leidub ka teisi, kes tahavad internetikasiinoturule tulla. „Küll see väike turuke siin ära kaetakse,“ arvas ta.  „Eesti riigi huvi ja ootus on ikka see, et maksusüsteem oleks parasjagu nii palju atraktiivne, et ka muudes riikides teenust pakkujad oma serveritega hea meelega meile tuleksid,“ märkis ta.

Eesti Loto on Rüütli sõnul esitanud rahanduskomisjonile seadusemuudatuse ettepaneku, mis puudutab internetikasiinode reklaami, sest kasiinode reklaam on juba keelatud ja nüüd, kus uuest aastast on reguleeritud ka internetikasiinode turg, peaks reklaamikeeld ka seal kehtima. Sisuliselt tähendab see seda, et välismaised operaatorid ei saa enam Eestis end reklaamida.

Üks asi, mida Rüütel toonitas, on see, et hasartmänguseadus sätestab ka selle, et finantsteenuse vahendajad ehk pangad peavad jälgima internetikasiinode tegevust. Juhul kui teenusepakkujad ei ole Eestis registreeritud ja tegutsevad ilma loata, peab pank nendele tehtavad ülekanded blokeerima. Ja see annabki tulemuse - välisoperaatorile ei laeku raha, ei ole ka mängu.

Rüütel ei osanud arvata, kui paljusid välisoperaatoreid antud seadus ikkagi puudutab, kuna seni ei ole siin turul tegutsenutel olnud põhjust hasartmängu korraldajate liiduga suhelda. Rüütel ei näinud probleemi, kui reklaamiraha ära kaob, põhiline on ikka turu reguleeritus, turuosaliste võrdne kohtlemine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. December 2009, 16:41
Otsi:

Ava täpsem otsing