Katre Pilvinski • 25. mai 2010 kell 15:33

Nordea: laenude nõudlus on nõrk

Eesti ettevõtete kuust kuusse laenukasvu langus oli aprillis väiksem kui eelmisel kuul, aastane kasv püsib aga kokku negatiivne, sõnas Nordea Marketsi peaökonomist Tõnu Palm.

"Ettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute kogumahu alanemine peegeldab eelkõige üldise investeerimisaktiivsuse ehk nõudluse nõrkust. Vähemal määral on ka pangad karmistanud laenuandmise tingimusi," kommenteeris Palm, miks  ettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute kogumaht viimase aasta jooksul 8,7% vähenenud.

"Investeeringud reageerivad nii majanduslanguse kui ka tõusu perioodil kõige jõulisemalt, 2008 ja 2009 aastal oli langus vastavalt ca -12,1% ja -34,4 protsenti võrreldes käesolevaks aastaks oodatava ca -4%se investeeringute alanemisega," selgitas ta.

Palm rääkis, et majanduskasvu taastumisel täiendatakse esimes faasis varusid ja rakendatakse rohkemal määral tootmisvõimsusi, vaid kindlustunde kasvades seatakse uusi investeermise sihte. Viimasel ajal on täheldatav teatav ettevõtete poolne huvi kasv uute projektide tõttu.

"Eesti ettevõtete kuust kuusse laenukasvu langus oli aprillis väiksem kui eelmisel kuul, aastane kasv püsib aga kokku negatiivne. Nordea rahastab jätkuvalt tugevaid projekte, mistõttu ettevõtete laenuportfell on aprillilõpu seisuga nullilähedase aastakasvuga selgelt parem kui turg keskmiselt," rääkis panga peaökonomist.

Tema sõnul on antud majandusolukorras tavapärane, et ettevõtete hoiused kasvavad kiiremini ajal, kui laenuturg näitab endiselt langust. "Hoiuste kasv on seotud osaliselt ettevaatlikkusega ning sooviga hoida tavapärasemast kõrgemaid likviidsuspuhvreid määramatus keskkonnas. Sarnane areng on täheldatav ka euro alal."

"Kahtlemata mõjutab edaspidi ettevõtete hoiakuid ka see kaua kestab finantskriis EL valitsuste võlakirjaturul, mis tõstab ettevõtete laenuhinda euro finantsturgudel.  Tuleb loota olukorra peatset stabiliseerumist," nentis Palm.

 

Hetkel kuum