Katre Pilvinski • 25. mai 2010 kell 16:41

Wendre: oleme laene  oluliselt vähendanud 

Wendrel on jah see õnnelik seis, kus oleme investeeringutesse rohkem oma vahendeid suunanud ja vähem laenukapitali, sõnas ettevõtte tegevjuht Vahur Roosaar.

"Need põhjused miks laene on vähem väljastatud on selged kõigile.  Ettevõtlusaktiivsus on vähenenud tunduvalt  ja buumijärgsete laenude tagasikutsumine, firmade lõpetamine, uute laenude väljastamise pidurdumine – need kõik toimivad väikese nihkega, mis on nüüd kätte jõudnud," kommenteeris Roosaar. 

Ta lisas, et kindlasti on see statistika kogu ettevõtluskeskkonna peegeldus. "Kindlasti tähendab see ettevõtete enda väiksemaid investeeringud, ettevõtete ärimahtude kahanemist ja teiselt poolt pankade väga konservatiivset laenupoliitikat, mis hetkel küll hakkab murduma, aga on olnud väga konservatiivne viimase paari aasta jooksul." 

Roosaare sõnul on hoiuste mahu kasv tingitud sellest, et need ettevõtted, kes on majanduslanguse üle elanud ja, kes on tugevad, on investeeritud viimastel aastatel vähe majandusse. "Nende raha on seisnud pigem likviidsetes olukorras või pangakontodel."

"Wendre on oma laenukohustusi korrektselt täitnud ja laenude summa on meil oluliselt vähenenud, aga samal ajal oleme investeerinud päris palju ja teeme seda ka täna päris palju," sõnas ta. "Investeerimisel oleme praegu laenuabi oluliselt vähem kasutanud kui oleme seda ajalooliselt kasutanud. Oleme investeeringutesse rohkem oma vahendeid suunanud ja vähem laenukapitali."

"Wendrel on jah see õnnelik seis, kus me oleme võimelised investeeringutesse panustama. Meil on laenude osakaal tunduvalt vähenenud ja kindlasti on seda võimalik teha ka läbi oma varade parema juhtimise – ettevõtte likviidsust on võimalik tõsta," ütles ta.

Roosaar selgitas, et Wendre on oma varude tasemed üle vaadanud ja varud suhteliselt madalale viinud ja läbi selle ka käibekapitali vabastanud. "See on ka ehk üks põhjus miks nõudlus laenude järele on vähenenud. Paljud ettevõtted on võtnud selle strateegia, et varusid optimeerida ja allapoole viia ning selle alt vabaneb raha."

 

Hetkel kuum