Sirje Rank • 9. juuni 2010 kell 7:14

Soome majandus uuesti languses

Soome majandus on aasta esimeses kvartalis uuesti langusesse läinud – lisaks nõrgale nõudlusele Soome eksportkaupade järele mõjutas tulemust kaks nädalat väldanud ning Soome ekspordi halvanud sadamatööliste streik.

Eelnenud kvartaliga võrreldes kahanes Soome SKP esimeses kvartalis 0,4% ning aastatagusega võrreldes 0,8%, teatas täna Soome statistikaamet. Läinud aasta neljandas kvartalis kahanes SKP täpsustatud andmetel eelnenud kvartaliga võrreldes 0,2%, vahendas agentuur Bloomberg.

„Paistab, et sadamatööliste streik ja Euroopa külm talv kahjustasid eksporti arvatust enam,“ kommenteeris agentuurile Bloomberg Nordea panga ökonomist Reijo Heiskanen. „Võtab aega, enne kui Soome majandus toibumine SKP numbrites avalduma hakkab.“

Soome eksport kahanes esimeses kvartalis eelnenud kvartaliga võrreldes 11%.

Kaubanduse osakaal Soome SKPs kahanes mullu kolmandikule – varem moodustas see peaaegu poole. Soome suurimatest eksporditurgudest kasvas Saksamaa SKP esimeses kvartalis 0,2%, Rootsi SKP 1,4% ja Taani SKP 0,6% eelnenud kvartaliga võrreldes.

Helge koht on eratarbimine. Märtsis kasvas jaemüüjate käive 5,7% ning tarbijausaldus on kahe aasta kõrgeimal tasemel.

Soome rahandusministeeriumi prognoosi järgi kasvab Soome SKP tänavu 1,1% ja tuleval aastal 2,1%.

Soome ei suuda tänavu täita euroala eelarvedefitsiidi normi, kuna majanduslanguses on maksutulud oluliselt vähenenud – defitsiiti prognoositakse tänavu tasemel 4,1% SKPst.

Hetkel kuum