Anne Oja • 18. juuni 2010 kell 17:32

Ott Pärna: edukusele pole sünnijärgset õigust

EL on liiga palju tegelenud iseendaga, unustades globaalse mänguväljaku ja selle, et edukusele pole sünnijärgset õigust, analüüsib Eesti Arengufondi juhatuse esimees Ott Pärna ELi tulevikuvisioone.

Euroopa Liit näib seni olevat liiga palju tegelenud iseendaga – sissepoole vaadates, samas kui globaalne mänguväljak on oluliselt muutunud. Lissaboni strateegia käivitavaks jõuks oli Euroopa traditsiooniline rivaliteet USA ja Jaapaniga. Tänane globaalse konkurentsi mänguväljak on oluliselt kirjum ja näitab ilmekalt, et eduks ei ole kellelgi sünnijärgset õigust, edu tuleb ise välja mängida, kirjutab Pärna euroblogis Euroopa 2020.

Visioonist ja strateegiast üksi jääb väheks, lisab Pärna. Vaja on muutusi vedavaid, pühendunud liidreid, kes algatavad raskeid, kuid hädavajalikke muutusi, motiveerides ja inspireerides teisi ning vajadusel ohverdades iseennast.

Kas Euroopa 2020 majandusarengu strateegia ümmargusevõitu sõnade, statistiliste numbrite ja uskumatuna tunduvate lubaduste taga on sellised säravad liidrid ja muutusi toetav, paindlik ning teistmoodi mõtlema innustav valitsemismudel? küsib Pärna ja vastab, et ilmselt mitte.

Pärna koputab samas Eesti poliitikute südametunnistusele ja ütleb, et "uue liikmesriigi" staatust ei saa lõputult nautida omapoolset panust vastu andmata.

2018. aastal saab Eestist Euroopa Liidu eesisitujamaa ja samal aastal tähistame oma riigi 100. sünnipäeva. Ent kas meil on muule Euroopale midagi öelda? Sellele peaks mõtlema juba täna.

Hetkel kuum