Sirje Rank • 14. juuli 2010 kell 11:09

Rootsi ja Norra valuutad tugevnevad

Samal ajal kui eurot nõrgestab Lõuna-Euroopa võlakriis, on Põhja-Euroopa kiire toibumine ülemaailmsest majanduskriisist tugevdamas Rootsi ja Norra krooni.

Rootsi kroon on euro suhtes tänavu tugevnenud 8% ja Norra kroon 4,1%, kirjutab Wall Street Journal. 

Norra ja Rootsi on suutnud vältida muud Euroopat räsivat pangandus- ja võlakriisi. Ekspordist sõltuvale Rootsi majandusele on kasuks tulnud uus tõus rahvusvahelises kaubanduses. Norra majandust on hoidnud naftatulud ja eelarve tugev seis. Dollarile ja eurole alternatiive otsivad investorid vaatavad üha enam Põhjala valuutade poole, nendib leht.

Aasta esimeses kvartalis oli Rootsi majanduskasv Euroopa Liidus kiireimaid, 1,4%, jäädes alla vaid Iirimaa majanduskasvule (2,7%). Eksport kriisist räsitud (PIIGS) riikidesse moodustab Rootsi ekspordis vaid 7%. Maksukärped ja valitsuse sotsiaalabi programmid on aidanud hoida hõivet, mis omakorda on taganud tugeva eratarbimise. Balti riikides kardetud laenukahjud on jäänud algselt arvatust väiksemaks.

Põhjala riigid on mõistlikult käitunud ka laenamisega, hoides riigi finantsid korras. Rootsi avaliku sektori võlakoorem on 40% SKPst võrreldes euroala keskmise 80%ga. Norra on maailmas infokanali CMA andmeil laenuandjate silmis kõige usaldusväärsem riik – järgnevad Soome, USA, Taani ja Rootsi, kirjutab WSJ.

Head majandusväljavaated on juba ärgitanud Norra ja Rootsi keskpanka intressimäärasid kergitama, et kuumav majandus ei tooks kaasa inflatsiooni. Kõrgemad intressimäärad meeldivad investoritele. Samas on mündil ka teine külg – nii Rootsi kui Norra majanduses on oluline roll ekspordil ning oma valuuta liigne tugevnemine pole hea. Juba on nii Rootsi kui ka Norra keskpank sel põhjusel intressimäärade täiendavat tõstmist edasi lükanud. Mõlema krooni trend on aga tugevnemise suunas.

Hetkel kuum