Sirje Rank • 11. august 2010 kell 12:03

Briti keskpank kärpis majanduskasvu prognoosi

Briti keskpank kärpis täna Suurbritannia majanduskasvu prognoosi, kuna pangad on laenuandmisega jätkuvalt kitsid ning USA ja Euroopa riikide majanduskasvu toibumine on ebakindel.

Uue prognoosi järgi kasvab Suurbritannia majandus tänavu 3% maikuus ennustatud 3,6% asemel ning inflatsioon jääb tuleva aasta lõpuni kiiremaks panga poolt eesmärgiks seatud 2% tasemest. 2012. aastal inflatsioon aeglustub, vahendas New York Times.

"Riskid on ilmsed," ütles keskpanga juht Mervyn King, andes mõista, et vajadusel on Briti keskpank valmis rakendama täiendavaid abinõusid majanduskasvu ergutamiseks.

Pärast optimistlikumaid märke aasta alguses on mitmed majandusnäitajad Suurbritannias viimastel kuudel taas nõrgenema hakanud. Tarbijausalduse indeks tagurdas juulis kolmandat kuud järjest ning eluasemete hinnad läksid aasta baasil esimest korda langusesse.

Töötute hulk vähenes Suurbritannias teises kvartalis küll 49 000 võrra 2,46 miljonile, kuid mitmete ettevõtjate sõnul ei ole number nii positiivne kui esilagu paistab. Osalise tööajaga töötajate arv on kerkinud rekordtasemele ning enam kui aasta tööta olnute arv on kasvanud kõrgeimale tasemele 1997. aastast.

Hetkel kuum