Silvia Kruusmaa • 17. august 2010 kell 10:46

Ministrid ja keskpankurid sõlmisid finantsstabiilsuse tagamise kokkuleppe

17. augustil 2010 jõustus Eesti, Islandi, Leedu, Läti, Norra, Rootsi, Soome ja Taani rahandusministeeriumide ning muude pädevate ministeeriumide, keskpankade ja finantsjärelevalveasutuste vahel sõlmitud finantsstabiilsuse tagamise ning kriiside lahendamise alane koostöökokkulepe.

Lepe suurendab Põhja- ja Baltimaade regiooni riikide valmisolekut tegeleda võimalike piiriülese finantsstabiilsuse ohtudega. Ühtlasi asutati kõnealuse koostööleppega esimene piiriülene finantsstabiilsuse grupp Euroopas.

Põhjamaade ja Balti riikide vaheline finantsalane seotus nõuab järjest tihedamat finantsstabiilsuse alast koostööd. Jõustunud koostöökokkulepe loob aluse tugevamaks koostööks finantskriiside ennetamisel, haldamisel ja lahendamisel. Lepingu allkirjastamisega suurendavad Põhjamaade ja Balti riikide ministeeriumid, keskpangad ja järelevalveasutused oma valmisolekut tulla toime probleemidega piiriüleselt tegutsevates pankades.

Põhja- ja Baltimaade ametiasutused on esimesed, kes rakendavad lepingu allkirjastamisega juunis 2008 sõlmitud Euroopa Liidu koostöökokkulepet piiriülese finantsstabiilsuse kohta. 1. juuni 2008 vastastikuse mõistmise memorandum (MoU) piiriülese finantsstabiilsuse kohta on sõlmitud Euroopa Liidu finantsjärelevalveasutuste, keskpankade ja rahandusministeeriumide vahel.

Hetkel kuum