Sirje Rank • 22. september 2010 kell 7:52

Obama kriisitiim laguneb

Valge Maja teatas eile, et pärast USA Kongressi novembrikuiseid vahevalimisi, kus demokraate ootab tõenäoliselt valus lüüasaamine, lahkub ametist president Barack Obama tippnõunik majanduse alal Lawrence Summers.

Bill Clintoni ajal loodud Valge Maja majanduspoliitika koordinatsiooni nõukogu (NEC) juhtinud Summers naaseb Harvardi ülikooli.

Summersi lahkumine on juba kolmas kõrgetasemeline vahetus Obama majandustiimis, kus esialgsest koosseisust on praegu ametis vaid rahandusminister Timothy Geithner. Juuli lõpust on lahkunud eelarvebüroo juht Peter Orszag ning majandusnõunik Christina Romer.

„Summers oli Obama ajutrust,“ ütles agentuurile Bloomberg endine USA keskpanga ökonomist Catherine Mann.

NECi juhina oli Summers valitsuse kriisimeetmete peaarhitekt, sealhulgas 787 miljardi euro suuruse majanduse ergutamise kava autoreid. Tulemused aga alles annavad end oodata – majanduskasv toibub visalt ning tööpuudus püsib kõrge.

Nii on Valge Maja olnud kasvava surve all oma majanduspoliitilist kurssi muuta. Spekuleeritakse, et Summersi mantlipärijaks võib saada keegi USA äriringkondadest, et leevendada kriitikat, et Obama majanduspoliitika on ärivaenulik. USA vabariiklased on nõudnud Summersi ja Geithneri väljavahetamist.

Lawrence Summers oli aastatel 2001-2006 Harvardi ülikooli president. Aastatel 1999-2001 oli Summers USA rahandusminister. Obama kriisitiimiga liitus Summers algselt vaid aastaks, kuid jäi presidendi palvel ametisse vähemalt ajani, mil on vastu võetud olulisemad seadused USA finantssüsteemi reguleerimiseks.

Hetkel kuum