Katri Soe • 3. oktoober 2010
Jaga lugu:

Läti läheb Dombrovskise juhtimisel säästukursil edasi

Läti valimistulemused näitavad, et valulikud majandusreformid on küll tülikad, aga tulevikku silmas pidades vältimatud. See on positiivne üllatus, ütles teleesinemises peaminister Dombrovskis, kui olid tulnud esimesed valimistulemused. "See näitab, et valitsusel on enamuse veenev toetus, mis on praegusele valitsusele põhjus oma tööd jätkata," lisas Dombrovskis. Ühtsus võitis valimised vaatamata maksutõusule ja eelarvekärbetele. Uus valitsus peab samal kursil jätkama ning vastavalt ELi seadustele vähendama eelarvedefitsiiti kahe kolmandiku võrra aastaks 2012.

Rigas Miesniesksi juht Juhan Matt pidas Dombrovskise võitu suurepäraseks. "Loomulikult ei usu ma, et homme hommikul midagi Lätis muutunud on, aga Dombrivskise võit on hea märk. Dombrovskis on teinud midagi sellist, mida keegi võimalikuks ei pidanud," viitas Matt Läti kindlast pankrotiseisust väljatõmbamisele.

Erilist rõõmu valmistas talle ka asjaolu, et Dombrovskis võitis teisi, kes vaid populistlikele sõnumitele tuginedes püüdsid rahva poolehoidu saada. Loodetavasti ka riigis suurel määral leviv korruptsioon ja asjad muutuvad, lisas ta.

SIA Auto Halle juht Tõnu Piirmaa ütles, et tema uskus Dombrovskise võitu. "Eks Dombrovskis jätkab sama suuna ajamist, mis ta siiani käinud on. Võib-olla tõstetakse ka makse tulevikus," ütles ta. "Korruptsioon ei olegi kõige suurem probleem. Kõige suurem probleem on hoopis maksude laekumine. On ausad firmad, kes maksavad makse, ja on väga suur osa firmasid, kes ei maksa üldse makse," rääkis Piirmaa. "Korruptsioon - eks seda ole ka," lisas ta.

Teise kvartali majanduskasv oli Lätis 0,8 protsenti, mis lisab julgust loota, et halvim on möödas. Riia Stockholmi Majanduskooli analüütik Morten Hansen ütles Financial Timesile, et Läti on tänu varajastele eelarvekärbetele taastumisprotsessis eespool teistest Euroopa kriisiriikidest. "Mõned riigid alles räägivad, mida nad plaanivad teha, teised jälle on endiselt eituse faasis. Siin oleme asjad kenasti käima saanud ja põhi on käes."

Läti majanduse langus on olnud IMFi hinnangul viimase kahe aasta suurim. Ühtlasi on Dombrovskise tehtud eelarvekärped ja maksumäärade tõstmised kolme Balti riigi suurimad, mis on pretsedenditud nii ajaloolises kui ka rahvusvaheliste mõõtmete järgi, tõdes IMF oma viimases raportis. Läti tööpuudus oli teises kvartalis 19,4 protsenti, mis oli pisut parem tulemus võrreldes eelnenud kvartaliga. Esimese ja teise kvartali majanduskasv oli vastavalt 0,3 ja 0,8 protsenti. Läti krediidivõimet näitav reiting langes 1. oktoobri seisuga 328,5 punktile, mis on allpool Kreeka, Iirimaa, Portugali ja Rumeenia vastavat näitajat.

Jaga lugu:
Hetkel kuum