Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Värvid ja üks kirp

  12aastaselt vanematega Rootsi põgenenud Hallek on tõenäoliselt üks tuntumaid ja hinnatumaid väliseesti kunstnikke. Ta on lõpetanud Rootsi Kuningliku Akadeemia ja olnud seal õppejõud, kelle käe all on kasvanud mitmed Rootsi kunstielu nimekad tegelased.
  Viimane isikunäitus Tallinnas oli Hallekil üksteist aastat tagasi. Nüüd saab taas kord tema kirevaid värve näha Kunstihoone galeriis Harry Liivranna kureeritud näitusel.
  Alates 1990ndatest on Enno Hallek tegelenud vineerplaadist väljalõigatud kujundite kombineerimise ja värvimisega. Need kujundid on justkui ehitusklotsid, mida saab ümber paigutada, jälle lahti võtta ja uuesti kokku panna.
  Ükski teos ei ole staatiline ega kunagi lõplikult valmis, vaid kätkeb endas arvutuid võimalusi taasloomiseks.
  Halleki fraktaalid on avatud süsteemid ja on seeläbi sünkroonis kaasaegse maailmaga, mis ei armasta paigalseisu ega rangeid piire. Avatud süsteem suudab kohaneda ja uueneda.
  Üheltki näituseetiketilt ei leia tööde dateeringut. Ei ole ju mõtet kinnistada ühe aastaarvu külge midagi, mis on kestvas muutustevoos ja ajaülene.
  Kokkumonteeritavad moodulid on Halleki enda värviõpetuse klotsid. Igal kujundil on omapärane värvilahendus, olgu see siis inspireeritud mõnest loodusnähtusest või lihtsalt mängulisest meeleolust. Erinevate kujundite ja lahenduste loomise eesmärk on ärgitada vaataja nägemis- ja värvitaju, sest vaatamata mänglevale esmamuljele on Halleki kunstiliste püüdluste lähtekohad juurutatud värviteoorias.
  Värv on Halleki kunsti A ja O. Nagu keemik, kes laboris uusi katsetusi tehes segab mõõtekolbides kokku erinevaid aineid, nii on Halleki mõttekolbideks tema värvilised fraktaalid, millega ta oma värviteooria katseid läbi viib.
  Lisaks värviliste vineermoodulite saab näitusel näha ka Enno Halleki 1999. aasta videot "Rüütel ja kirp". Siin ei ole küll tegemist ei värvi ega vormi esteetikaga, vaid tabava huumoriga. Raudrüüsse riietatud mees istub pingil ja sügab end aeg-ajalt ühest ja teisest kohast, just nagu kirp oleks teda hammustanud.
  Raudrüüs sügamine pole aga teadagi lihtne asi. Tugeva ja liikumatu turvise vahekohtadest meeleheitlikult näppe sisse ajades saab vaevalt vabalt liikuva kirbu hammustuse sügelust leevendada. Siin võib näha metafoori aegadevanusele konfliktile suure ja kohmaka ning väikese ja dünaamilise vahel, suletud, staatilised süsteemid, mis vastanduvad avatud ja pidevas muutuses olevatele süsteemidele nagu Halleki kirevad fraktaalidki.
  Autor: Ragne Nukk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.