Sirje Rank • 8. november 2010 kell 12:17

Hiina firmad on uued maailmaturu liidrid

Vähemalt 55 Hiina firmal on potentsiaal tõusta maailmaturul tippfirmade sekka, näitab konsultatsioonifirma Asia Pacific Executive Advisors uuring, mille tellis Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Viis Hiina hiidu Huawei (telekommunikatsiooniseadmed), Lenovo (arvutid), Haier (kodumasinad), Midea (kodumasinad) ja ZTE (telekommunikatsiooniseadmed) on maailma tasemel juba suurtegijad. Firmade aastakäive küünib 100-340 miljardi Eesti kroonini ning omandivorm on pigem era- kui riigiomand, ehkki Hiina puhul jäävad mõned firmad nn halli tsooni, kirjutab Dagens Industri täna uuringu tulemustest ülevaadet andes.

Nimekirja pääsesid vaid firmad, mille aastakäive on üle viie miljardi Eesti krooni, mis on omal alal suured tegijad ja viimastel aastatel kiiresti kasvanud ning millel on ambitsioonid välisturgudel – samuti potentsiaal saada maailmaturu liidriks ja rääkida kaasa hinna kujundamisel.

Esiviisikule järgnevad riiklikud hiiud – kokku 123 suurfirmat, millest nii mõnigi kujutab endast hiidu savijalgadel. Paljud neist naudivad monopoolset positsiooni ning käive töötaja kohta on suhteliselt madal. 23 firmat selles grupis võivad aga siiski tõusta maailmaturu liidriteks. Nende seas on näiteks Air China, mille lennukipargis on 272 lennukit ning, mis sundis terava hinnakonkurentsiga näiteks SAS-i Pekingi liini sulgema.

Siia kuuluvad veel CSIC (China Shipbuilding Corporation), mille käive 2009. aastal oli 200 miljardit krooni, Cosco (China Ocean Shipping Company), millele kuulub üle 800 kaubalaeva ning, mis on maailma suuruselt teine reederfirma, maailmas suurim mobiilsideoperaator China Mobile 570 miljoni abonendiga, Hiina suuruselt teine tööstusettevõte Dongfeng Motor, mis toodab veoautosid ja sõiduautosid (käive 2009. aastal 445 miljardit krooni). 

Kolmanda grupi moodustavad kiiresti kasvavad ettevõtted, mis kujutavad endast tänastele turuliidritele tõsist väljakutset. Need on valdavalt kasumlikud ja kiire kasvuga erafirmad, millest võivad tõusta uued globaalsed turuliidrid.

Nende seas on näiteks lapsevankrite tootja Good Baby, mis on kerkinud selles valdkonnas juba globaalse turu liidriks (töötajaid 16 000, käive 6,7 miljardit krooni, on juba vallutanud 40% USA turust) ja jätkab kiiret kasvu. Samuti plastitöötlemisseadmeid valmistav Haitian, mis on mööda läinud varem turuliidri rollis olnud Kanada ja Saksa firmadest ning spordikaupu valmistav Li Ning, mis 2008. ja 2010. aastal valmistas muuhulgas Rootsi olümpiakoondise rõivad. Praegu jääb ettevõte veel Aasias Nike’ile ja Adidasele alla, kuid kasvab kiiresti.

CIMC (China International Marine Containers) on juba maailmaturu liider merekonteineritega, Shenzhen Hepalink Pharmaceutical on maailma suurim hepariini tootja (takistab vere hüübimist); Lifan Industry on Hiina üks suuremaid mootorrataste tootjaid, mis on juba rajanud oma tootmisettevõtted Vietnami, Taisse ja Türki. Sany on kiiresti tõusnud maailmaturu liidrite sekka betoonipumpade ja ehitusmasinatega ning konkureerib firmadega nagu Caterpillar, Komatsu ja AB Volvo.

Sun Tech Power on kiiresti kasvav firma päikeseenergeetikas, mis on teinud mitmeid firmaoste ka välismaal. Mindray, mis on üks paljudest kõrgtehnoloogia firmadest, valmistab meditsiiniseadmeid, pakkudes tõsist konkurentsi Siemensile ja GE-le. ZPMC ( Zhenhua Heavy Industry) maailmas esikohal raskete kraanade tootjana, jne.

See nimekiri peaks välismaised firmad mõtlema panema, kas siit on tõusmas konkurente või potentsiaalseid koostööpartnereid. Eelkõige arvavad uuringu koostajad, et Hiina firmadel on suur edulootus kõrgtehnoloogia vallas näiteks telekommunikatsiooniseadmete ja elektriautode alal, rohelise energia vallas tuulegeneraatorite ja päiksepaneelide tootjana ning tarbekaupade ja pikemas perspektiivis meditsiiniseadmete tootjatena.

Hiiud1. Huawei (telekom) 2. Lenovo (arvutid) 3. Haier (kodumasinad) 4. Midea (kodumasinad) 5. ZTE (telekom)

Riiklikud suurfirmad6. Air China (lennundus) 7. CSIC (laevaehitus) 8. Cosco (laevandus) 9. China Mobile (mobiilside) 10. Dongfeng Motor (sõidukid) 11. SAIC (sõidukid) 12. FAW (sõidukid) 13. China Southern (lennundus) 14. Chalco (alumiinium) 15. CNOOC (offshore nafta) 16. Baosteel (teras) 17. China Minmetals (mineraalid) 18. CNPC (nafta) 19. Sinopec (nafta) 20. ChemChina (keemia) 21. China Shipping Group (laevandus) 22. Sinochem (keemia) 23. SinoMach (masinad) 24. China Communications Construction Company 25. China Railway Construction Company 26. CSR Corporation (metroorongid) 27. China CNR Corporation (kiirrongid) 28. Sinosteel (teras)

Kiire kasvuga firmad29. GoodBaby (lapsevankrid) 30. Haitian (plastitöötlemismasinad) 31. Li Ning (spordikaubad) 32. CIMC (konteinerid) 33. Hepalink (vere vedeldaja) 34. Lifan (mootorrattad, autod) 35. Sany (ehitusmasinad) 36. SunTech Power (päikseenergia) 37. Mindray (meditsiiniseadmed) 38. ZPMC (sadamakraanad) 39. Hisense (kodumasinad) 40. Galanz (kodumasinad) 41. BYD (patareid, elektriautod) 42. Chery Automobiles 43. DMTG (masinad) 44. Gree Electric Appliances (kodumasinad) 45. Tencent QQ (IT) 46. Yingli Green Energy (päikseenergia) 47. Wanxiang Group (autoosad) 48. XCMG (ehitusmasinad) 49. AMTC (tarbeelektroonika) 50. Dalian Shipbuilding 51. Great Star (elektritööriistad) 52. Wafangdian Bearing (kuullaagrid) 53. Nine Dragons (paber) 54. Geely ( Volvo, autod) 55. Alibaba (IT)

Hetkel kuum