Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Majandusteadlane: töötuse maksest saab valimisvõitlus

  Eesti Panga nõukogu liikmest Tartu Ülikooli professori Urmas Varblase sõnul igal juhul tundub praegu niimoodi, et see saab olema üks valimisdiskusiooni osa.

  „Siin peaks teadma, palju aastane laekumine hakkab olema, mis on positiivne pool laekumises,“ lausus Varblane, kes ei kujuta ette, palju töötukassal järgmise aasta lõpuks reserve koguneb.
  Varblase arvates on määra samaks jätmise positiivne külg, et keegi ei tea, kas majanduskriis on läbi või ta jätkub.
  „Ei ole üldse nii ühemõttelised signaalid. Praegu väga palju räägitakse sellest, et kui kõik tööstusriigid oma toetuspaketid ära lõpetavad ja riigieelarveid kärpima hakkavad, siis võib tekkida uus surve: nõudlus maailmas väheneb ja see tähendab uuesti survet meie tööturule,“ kommenteeris Varblane. Sel juhul oleks hea, kui töötukassas oleks reserv, mis võimaldaks ka nendele töötutele edaspidi maksta, lisas ta.
  Varblase arvates saaks riik rahastada ümberõpet võib-olla poole rohkem, aga siin tekib vaidlus, kas tohib rahastada reservist töötute ümberõpet või mitte.
  „Siin ongi täiesti erinevaid seisukohti reformil ja opositsioonil. Eriti sotsid on vastu sellele. Vaidlus ju käib kogu aeg selle üle, kas Eestis on tööjõu maksustamise kulud liiga kõrged või mitte,“ rääkis Varblane.
  Varblase sõnul on Eestis tööjõud maksustatud ning töötuskindlustusmakse on üks koht, kus saaks seda alandada.
  Majandusteadlane usub, et kui aastal 2011. jääbki maksemäär muutmata, siis 2012. aastal langetatakse kindlasti. 
  „Tundub, et valitsus ikka kardab, kas ikka see asi ei ole nii selge ja majanduskriisi lõpp nii kindel nagu ta hetkel tundub. Sinna kogutakse raha, mis võimaldab tegelikult riigieelarve positsiooni näidata paremana,“ kommenteeris Varblane.
  „Finantsstabiilsuse seisukohta silmas pidades nad seda teevad ja tundub ka valitsus püüab liikuda sinna, et see riigieelarve puudujääk oleks väiksem või kaoks hoopis ära võimalikult ruttu,“ nentis Varblane. Nüüd nad kasutavadki seda ühe vahendina, kuidas tekitada kuskile plussi, lisas Varblane. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.