Alyona Stadnik • 2. detsember 2010 kell 13:31

Majandusteadlane: töötuse maksest saab valimisvõitlus

Eesti Panga nõukogu liikmest Tartu Ülikooli professori Urmas Varblase sõnul igal juhul tundub praegu niimoodi, et see saab olema üks valimisdiskusiooni osa.

„Siin peaks teadma, palju aastane laekumine hakkab olema, mis on positiivne pool laekumises,“ lausus Varblane, kes ei kujuta ette, palju töötukassal järgmise aasta lõpuks reserve koguneb.

Varblase arvates on määra samaks jätmise positiivne külg, et keegi ei tea, kas majanduskriis on läbi või ta jätkub.

„Ei ole üldse nii ühemõttelised signaalid. Praegu väga palju räägitakse sellest, et kui kõik tööstusriigid oma toetuspaketid ära lõpetavad ja riigieelarveid kärpima hakkavad, siis võib tekkida uus surve: nõudlus maailmas väheneb ja see tähendab uuesti survet meie tööturule,“ kommenteeris Varblane. Sel juhul oleks hea, kui töötukassas oleks reserv, mis võimaldaks ka nendele töötutele edaspidi maksta, lisas ta.

Varblase arvates saaks riik rahastada ümberõpet võib-olla poole rohkem, aga siin tekib vaidlus, kas tohib rahastada reservist töötute ümberõpet või mitte.

„Siin ongi täiesti erinevaid seisukohti reformil ja opositsioonil. Eriti sotsid on vastu sellele. Vaidlus ju käib kogu aeg selle üle, kas Eestis on tööjõu maksustamise kulud liiga kõrged või mitte,“ rääkis Varblane.

Varblase sõnul on Eestis tööjõud maksustatud ning töötuskindlustusmakse on üks koht, kus saaks seda alandada.

Majandusteadlane usub, et kui aastal 2011. jääbki maksemäär muutmata, siis 2012. aastal langetatakse kindlasti. 

„Tundub, et valitsus ikka kardab, kas ikka see asi ei ole nii selge ja majanduskriisi lõpp nii kindel nagu ta hetkel tundub. Sinna kogutakse raha, mis võimaldab tegelikult riigieelarve positsiooni näidata paremana,“ kommenteeris Varblane.

„Finantsstabiilsuse seisukohta silmas pidades nad seda teevad ja tundub ka valitsus püüab liikuda sinna, et see riigieelarve puudujääk oleks väiksem või kaoks hoopis ära võimalikult ruttu,“ nentis Varblane. Nüüd nad kasutavadki seda ühe vahendina, kuidas tekitada kuskile plussi, lisas Varblane. 

Hetkel kuum