Kadri Paas • 5. detsember 2010 kell 14:48

Seeder kutsuks Aasa koolitusele

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tunnistas, et euroliidu põllumajandusvoliniku plaanist soodustada seadusega piimatootjate organisatsioonid on pisike samm kartellideni.

"Selle kohta võib üht ütlust kohandades väita, et piimatootjate ühistegevusest on lühike samm kartellini. Samasugune lühike samm nagu armastusest vihkamiseni," muigas Seeder.

Ministri sõnul seisneb voliniku idee siiski selles, et piimatootjad suudaksid organisatsioonides kaupa paremini turundada, sellele lisandväärtust anda, logistika oleks odavam ning lõppeks suudaksid põllumehed ka tööstustelt koos kõrgemat hinda läbirääkimistel küsida.

"Norman Aasa ja eesti kohtunikud kutsuksin aga Euroopa Liidu põllumajandusõiguse koolitusele. See on väga keeruline valdkond. Seega, tulgu enne koolitusele ja pärast tegutsegu. Muidu on nii, et piimatootjad saavad kokku, räägitakse hinnast, keegi kuulab pealt ja kohe algatatakse võimaliku kartelli uurimine," tähendas Seeder.

Põllumajandusministri väitel kuuluvad piimatootjad ühistulaadsetesse organisatsioonidesse Ameerikas, Soomes ja Taanis.

"Selliste tootjaorganisatsioonide loomisest on tegelikult aastaid kõneldud. Midagi uut siin ei ole. Eestis ei olda lihtsalt veel aru saadud - ilmselt ajaloolistest põhjustest lähtuvalt -, et koos toota ja müüa on märksa efektiivsem kui üksinda tegutseda," lisas Seeder.

Hetkel kuum