Rootsi müüb osaluse Nordea pangas

Fredy-Edwin Esse 07. veebruar 2011, 00:00

Head ajad pangandussektorile paistavad tagasi olevat, mis on ilmselt pannud pead pöörama ka Rootsi rahandusministeeriumis, mis otsustas maha müüa enda osaluse Põhjamaade suurimas pangas Nordea. Ministeeriumi sõnul on nende eesmärk vähendada riigivõlga, müües kokku 20 miljardi Rootsi krooni eest Nordea aktsiaid.

Rootsi rahandusministeeriumi andmeil paiskab riik algselt müüki 200 miljonit aktsiat ning lisaks on riigil veel optsioon 55 miljoni aktsia müügi peale. Arvestades Nordea AB reedest sulgemishinda (75,6 Rootsi krooni) võib riik 6,3% osaluse müügi pealt teenida umbes 20 miljardit krooni. Olenevalt sellest, kas müüki lähevad ka optsiooniaktsiad või mitte, jääks Rootsi riigi kätte pärast müüki veel 13,5-14,8% Põhjamaade panganduskontsernist.

90ndate alguses Rootsi panganduskriisi keskel mitmete pankade ühinemisel sündinud Nordea Bank AB teatas eelmisel nädalal, et ta neljanda kvartali kasum hüppas aastatagusega võrreldes 72% ja ulatus 769 miljardi euroni.

90ndate alguses Rootsi panganduskriisi keskel mitmete pankade ühinemisel sündinud Nordea Bank AB teatas sel nädalal, et ta neljanda kvartali kasum hüppas aastatagusega võrreldes 72% ja ulatus 769 miljardi euroni. "Me oleme Nordea aktsiate müüjad, kuna ta on täielikult kriisist taastunud ja seetõttu on teiste pankade kasvuväljavaated huvitavamad," ütles Nordea aktsiat samuti müüa soovitav MF Global in London Euroopa aktsiaturu juht Simon Maughan. Nordea Bank AB aktsia sulgus 1. veebruaril 79,60 Rootsi kroonil ehk kõrgeimal tasemel pärast 2008. aasta maid. Väärtpaber pole väga kaugel ka oma ajaloo tipptasemest, mis saavutati 2007. aasta kevadel (92 Rootsi krooni).

Ometi võib Rootsi valitsuse ajastus olla praegu kehv, sest teiste seas on Euroopa pankade suhtes taas positiivselt meelestatud Goldman Sachs, öeldes, et pangandussektor on üks odavamaid praegu turul ning nende kasvu väljavaadete ning kasumi suhe lähiaastateks on väga atraktiivne.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:47

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing