Birjo Must • 7. veebruar 2011 kell 8:32

Pajula: rahvas harjub uue rahaga

Inflatsioonitempo aeglustumine ei olnud üllatav, kuna 2010. aasta viimastes kvartalites vedasid hinnatõusu rahavahetusega seotud inflatsiooniootused.

Statistikaameti andmetel oli tarbijahinnaindeksi muutus 2011. aasta jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 5,3% ja võrreldes 2010. aasta detsembriga 0,0%.

„Minu arvates on inflatsioonitempo aeglustumine tingitud eelkõige sellest, et rahvas tahab nüüd natuke nende imelike rahatähtedega harjuda ega kiirusta neid kohe tatra ja suhkru ning muu suupärase vastu vahetama. Uut raha pole seevastu alates suvest tegelikult süsteemi juurde tulnud,“ rääkis Pajula.

Pajula hinnangul on võrdlemisi tähelepanuväärne, et detsembris oli reaalse rahapakkumise kasvutempo pärast 1998. aastat kõige madalam.  Nii et kui inflatsiooniootused järele annavad, siis peaks ka tegelik hinnatõus vähemasti lühiajalises plaanis jälle suhteliselt kiiresti kukkuma, arvas ta. Hinnatõusu jäävad järgmiste kuude jooksul Pajula hinnangul endiselt vedama toit ja energiakandjad.  „Sedavõrd, kui nende kõrvalt teistele kaupadele raha vähem üle jääb, võib arvata et, mujal kasvavad hinnad oluliselt aeglasemalt,“ lisas ta.

Pikemas perspektiivis mõjutavad Pajula sõnul Eesti inflatsiooni eelkõige siinne tootlikkuse kasv, mis on seni hoidnud meie hinnatõusu ülejäänud Euroopast üldjuhul kõrgemal. Lisaks muidugi Euroopa Keskpank tegevus, mida mõjutavad omakorda USA keskpanga ettevõtmised, märkis ta.

Hetkel kuum