Kaisa Gabral • 14. veebruar 2011 kell 10:00

Eesti Pank: majanduskasv tõukab tööhõivet

Eesti majandus kasvab juba viiendat kvartalit järjest. Majanduse elavnemine kajastus ka tööhõive 2,2% aastakasvus 2010. aasta IV kvartalis, kommenteeris Eesti Panga ökonomist Natalja Viilmann.

"Pea kaks aastat kestnud tööhõive vähenemine lõppes 2010. aasta II kvartalis, kui hõive suurenes I kvartali suhtes 0,9%. Toona ei saanud veel kindel olla, kas tegu on hõive taastumise alguse või pelgalt hooajalisusest tingitud muutusega. Tööturg stabiliseerus siiski ka järgnevates kvartalites ning hõive taastumine jätkus," märkis Viilmann.

Tema hinnangul töötuse määr alanes järk-järgult kogu 2010. aasta jooksul, saavutades IV kvartalis 13,6% taseme ehk sama palju kui poolteist aasta varem. "Suur osa töötuse vähenemisest peegeldus ka hõive kasvus. Positiivsena tuleb märkida, et tööotsingutest loobujate arv seejuures ei suurenenud, vaid hoopis vähenes aastatagusega võrreldes 300 võrra," lisas ökonomist. 

"Kuigi ekspordi ja töötleva tööstuse kasvumäärad püstitasid aasta lõpus seninägematuid rekordeid, ei hakanud hõive kohe plahvatuslikult kasvama, suurenedes töötlevas tööstuses aastaga 14 600 võrra. Sellisel tasemel oli tööstuses hõivatute arv kolm aastat tagasi,"  kommenteeris Viilmann, kelle hinnangul  uusi tellimusi täidetakse praegu veel töötundide arvu suurendamise ning tootlikkuse kasvu abil, kuid majanduskasvu jätkudes peaks ka hõive järjest rohkem tõusma.

 

Hetkel kuum