Anne Oja • 19. veebruar 2011 kell 6:01

Laar: Eesti peaminister peaks käima moosimas

IRLi esimees Mart Laari sõnul peaks Eesti peaminister sarnaselt teiste riikide peaministritega käima välishankeid korraldavate riikide juhte moosimas ja lubama sõpruse süvenemist, kui Eesti ettevõtja hanke võidab.

"Kui olin peaminister, helistasid mulle kõikide nende riikide peaministrid, mille ettevõtted meie hangetel kandideerisid ja rääkisid, kui suureks ja tugevaks nende sõprus muutub, kui nende ettevõtted võidavad," rääkis Laar. "Sedasi teevad jätkuvalt kõik teised riigid peale meie. Eesti välismajanduspoliitika peab muutuma palju rohkem ettevõtjaid toetavamaks."

Laar mainis, et riikide konkurents tarkade ja loovate inimeste pärast tugevneb. "Sellega tegelevad juba pea kõik maailma riigid. Eesti avatuse ja konkurentsitasemega rahul küll olla ei saa. Eesti promomisega tuleb tegeleda palju sihikindlamalt kui senini, ja see algab töölubadest ning bürokraatiast," ütles ta.

Laar märkis ühtlasi, et ei oska poliitikuna öelda, kus Eesti töölubade ja bürokraatiaga asi halvasti on. Seda olevat vaja tarkade inimeste, nagu oma eriala spetsialistide ja teadlaste, käest küsida.

"Siin on veel üks takistav tegur – maksusüsteem. Ajud maksavad tihti päris palju ja need, kes tahavad siia ajusid sisse tuua, ei suuda seda teha. Eesti vajab sotsiaalmaksu ülempiiri. Välismaalased vajavad ka turvalisust, et siin ei toimuks midagi sellist, mis 1939. aastal," loetles Laar vajakajäämisi rahvusküsimuse mõjus majandusele, tööturu avamises välismaalastele, välismajanduspoliitikas ning rahvuslikus julgeolekus.

Hetkel kuum