Birjo Must • 24. märts 2011 kell 11:11

Marina Kaas: muuta tuleks sotsiaalmaksu suurust

Väikeettevõtjad ootavad tulumaksu alandamise asemel pigem muudatusi sotsiaalmaksu suuruses, mis võimaldaks töötajatele paremat palka maksta, kommenteeris uut koalitsioonilepet EVEA president Marina Kaas.

„Tulumaksu alandamine on põhimõtteliselt vana lubadus, mida ei jõutud kriisi tõttu sellel perioodi jooksul täita,“ rääkis Eesti väike- ja keskmiste ettevõtete assotsiatsiooni (EVEA) president Marina Kaas koalitsioonierakondade plaani kohta vähendada 1. jaanuarist 2015 tulumaksumäära 20 protsendini.

„Ettevõtja pilguga vaadates näeksin pigem muudatusi sotsiaalmaksu suuruses, mis aitaksid inimestele paremat palka maksta,“ sõnas Kaas lisades, et see kiirendaks töökohtade loomist ja parandaks ka ettevõtjate positsiooni.

Väikeettevõtjaid sotsiaalmaksu ülempiiri seadmine Kaasi kinnitusel väga ei puuduta. Pigem oleks tema hinnangul oluline alumise piiri kaotamine või tegelike sotsiaalmaksu numbrite teatud tingimustel allapoole toomine. Vabamajanduslikult oleks ehk rohkem kasu kui näiteks alustavatele või teatud piirkondadesse uusi töökohti loovatele ettevõtjatele tehtaks erandeid, sõnas Kaas. Samas nentis ta, et loomulikult on igasugune maksude alandamine tervitatav nendes piirides, mis hoiab majanduse ja riigi toimimise jätkusuutlikuna. 

Otsus, et tööga seotud tasemekoolitust ei käsitleta edaspidi erisoodustusena, on Kaasi hinnangul suurepärane, sest see võimaldab ettevõtjal oma personali arendada ning panustada tööjõu haridusse. See on selline punkt, mida ka EVEA on omalt poolt mitu korda pakkunud, lisas Kaas.

Lisaks sooviks Kaas näha võimalust kanda mõistlikus osas töötajate tervisekulud ettevõtte kuludesse ehk vabastada need erisoodustusmaksust. „Kuni meil pole korralikku privaat-tervisekindlustuse süsteemi, tervitaksid tööandjad seda otsust väga," sõnas ta.

 

Hetkel kuum