Passioonimuusika

Kersti Inno 25. märts 2011, 00:00

Corelli Music toob sarjas "Kirikupühad Maarjamaal" publiku ette 17. sajandi teisel poolel Tallinnas tegutsenud helilooja Johann Valentin Mederi Matteuse passiooni. Eesti vanamuusikaguru Toomas Siitani väitel on see üks huvitavamaid ja olulisemaid passioon-oratooriume enne Bachi.

Johann Valentin Meder (1649—1719) oli oma aja Läänemeremaade üks väljapaistvamaid muusikuid. Helilooja Johann Mattheson on arvanud (1740), et kui Rootsi poleks olnud kurnavates sõdades, olnuks Meder kindlasti esimene pretendent Rootsi kuningliku kapellmeistri kohale.

Meder sündis Wasungenis Tüüringimaal kantori pojana. Ta õppis ja tegutses nooruses lauljana Leipzigis, Jenas, Eisenachis ja Gothas. Võib öelda, et muusikuna on ta pärit kesk-saksa kantoraaditraditsioonist. 1674. aastal nägi teda aga Lübeckis, kus ta oli seotud Buxtehudega.

Omaaegne uuendaja. Sealtpeale töötas ta ainult Läänemereäärsetes suurtes kaubalinnades, mis on olnud omavahel kultuuriliselt lähedased. Ta viibis Lübeckis, Tallinnas, Danzigis, Riias ja lühemat aega Königsbergis, ning tegutses kirikumuusikuna ja ooperiheliloojana.

Meder tundis hästi omaaegset Itaalia ooperi- ja oratooriumistiili (Carissimi, Cesti), kuulus esimeste saksakeelsete ooperite loojate ringi ning oli Saksamaal esimeste heliloojate hulgas, kes sidus kirikumuusika ooperliku deklamatsiooniga. Ta suutis need kaks valdkonda loovalt ühendada, valmistades nõnda ette Saksa hilisbarokki.

Mederi loomingunimekiri on esinduslik: 12 missat, 5 magnificat'i, neli passiooni, hulk kontsertmotette. Paraku on sellest säilinud vaid väike osa. Kantoriaastaist Tallinna gümnaasiumis (1674-1683) säilinud ooperil "Kindlameelne Argenia" on võtmeroll Saksa ooperi sünniloos.

Võimsad lavajõud. 1701. aastal Riias loodud Mattheuse passioon on valdavalt lihtsas ja piltlikus stiilis ning aariate meloodiates võib sageli ära tunda koraaliviise. Kõige uuenduslikum on teoses liikuv, nõtke ja piltlikult väljenduslik evangeeliumi-retsitatiiv. Varasematest saksa passioonidest eristab Mederi teost afekteeritud helikeel.

Johann Valentin Mederi Matteuse passiooni esitavad Ensemble Studio Vocale ja Tallinna Barokkorkester Toomas Siitani juhatusel. Evangelisti osas on bariton Tõnis Kaumann, kes alustas kontserttegevust ansamblis Linnamuusikud, praegu tegutseb lauljana ansamblites Vox Clamantis, Heinavanker ja Hortus Musicus ning on tuntud ka heliloojana.

Jeesuse osas on juba mitu aastakümmet hinnatud suurvormide solist bass-bariton Uku Joller. Soprani partiid laulab EMTA magistrant Kädy Plaas, kes on samuti tuntud paljude suurvormide ettekannetelt ning teinud ooperirolle Nargen Opera projektides, Vanemuises, Estonias ja Hamburgi Riigiooperis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing