Birjo Must • 8. aprill 2011 kell 12:56

Pevkur: pärast menetlust vaatame seaduse üle

Peame ära ootama ravimiameti väärteomenetluse tulemused ja siis vaatame edasi, kas on tarvis ravimiseadust täpsustada, kommenteeris ravimifirma MSD reklaamüritust sotsiaalminister Hanno Pevkur.

„Ma ei taha ürituste sisu osas spekuleerima hakata, vaid ootaksin ravimiameti menetluse tulemused ära ja siis saab otsustada, kas peaks selle teema üldisemalt käsile võtma või mitte,“ lausus Pevkur.

Minister kohtus enda sõnul hommikul ravimiameti juhataja ja asekantsleriga ning leppis kokku, et ravimiamet alustab väärteomenetlust ning küsib MSD-lt kõik asjassepuutuvad küsimused.

Küsimusele, kas sellised ravimifirmade üritused on vajalikud, vastas minister, et kui uued ravimid turule tulevad, siis tutvustama neid peab. „Iseasi on muidugi see, et iga ravimifirma saab valida tutvustamise viisi. Küll peab ta lähtuma seaduses toodud alustest, sest nii-öelda ravimi tutvustuse üritus on käsitletav ravimi reklaamina,“ kinnitas ta.

Kui ravimifirmade poolt selline seaduse tõlgendamine viib selleni, et üritused jätavad eetiliselt kehva maigu, siis tuleb Pevkuri sõnul vaadata ka seda, kas peab seadust täpsustama või mitte. Selle juurde saab tema sõnul tagasi tulla alles siis, kui ravimiamet on oma väärteomenetluse lõpetanud ja analüüsi teinud.

Nii Eestis kui ka väljaspool toimuvate ravimitutvustuste puhul on tegemist eetilise küsimusega. Ega ükski arst seal ju vägisi ei ole. Kui ta tunneb, et üks või teine üritus on eetiliselt ebakorrektne, võib ta alati uksest välja minna.

Ürituste sisu kohta teeb järelevalvet ravimiamet, ministeerium sellega Pevkuri sõnul ei tegele. „Minu arvates pole meile ka selle sisulisi kaebusi tulnud, et kusagil oleks tegemist olnud ebaeetiliste üritustega,“ sõnas ta.

Hetkel kuum