Euro mõju hindadele on väga väike

Jürgen Ligi 14. aprill 2011, 00:00

Eile küsis riigikogu infotunnis riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Inara Luigas reformierakondlasest rahandusminister Jürgen Ligilt: "Hinnatõus tapab tõesti meid igal rindel, kuhu me vaatame. Küsimus on selline: olge hea, selgitage palun, kuivõrd on eurole üleminek põhjustanud praegust hinnarallit?" Ega ma ei jaksanud täpselt jälgida seda, mis te seal ette lugesite, sest minu maailma kõik need väited ei mahu, võib-olla ma sain valesti aru. Kui teema on hinnatõus seoses euroga, siis meenutan, mida ma olen varem väsimatult rääkinud: euro mõju hinnale, tehnilist mõju, on eri riikides hinnatud 0,1-0,3 protsendini. Ma saan praegu esialgsete hinnangute järgi jääda nendesamade numbrite juurde, kuigi olen enne öelnud, et ei ole välistatud, et Eestis on see mõju tugevam.

Avestades meie väiksust, erinevate valuutade nominaali väärtust, võib olla sellest mõjust ka kõrvalekaldeid. Aga statistikaameti esialgsetele andmetele tuginedes ma võin jääda praegu nende numbrite juurde. Euro mõju hinnatõusule on praktiliselt olematu ka Eestis. Kuid täpsemad uuringud, mis erinevad tavapärastest statistilistest uuringutest, praegu käivad, nii et see hinnang on praegu mitteametlik.

Ranitsatoetused ja kõik sellised teemad paluks siiski hoida eurost lahus. Ja ka nüüd käimasolev hinnatõus palun hoida eurost lahus.

Käimasolevast hinnatõusust võin ma pikalt rääkida, see on - nagu ma olen ka varem rääkinud - rahvusvaheliste toidu- ja kütusehindade tõusu tulemus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing