Alyona Stadnik • 13. aprill 2011 kell 13:46

SEB: Eestis kiireim säästude kasv

Kõiges kolmes Balti riigis on kasvanud säästude maht, kiiremat kasvu täheldati Eestis, kus kasvas hoiuste maht 17%, selgus Balti leibkondade majandusanalüüsist.

Uute laenude maht on endiselt väiksem kui eraisikute laenude tagasimaksed. Tänu finantsvarade suurenemisele ja kohustuste vähenemise on netofinantsvarade väärtus kasvanud kõigis Balti riigis, selgus Balti leibkondade majandusanalüüsist (Baltic Household Outlook).

SEB Banka analüütik Edmunds Rudzitisi sõnul on teatud erinevusi riikide vahel siiski olemas. Ta lisas, et Leedus ja Lätis suurenes finantsvarade väärtus samapalju ehk 7%.

Samuti on kasvanud aastal 2010 kõigis kolmes riigis ka kodumajapidamiste hoiuste arv. Eestis kasvas 2010. aastal hoiuste maht 17%, mis on võrreldes Läti ja Leeduga suurem näitaja. Lätis kasvasid hoiused 3% ning Leedus 6%. „Kusjuures viimases kvartalis täheldati märgatavat kasvu, mis toimus ilmselt  tänu sellele, et  Eestis võeti kasutusele euro ning inimesed liigutasid oma raha hoiustele,“ lausus  Rudzitis.

Ökonomist lisas, et hoiustest eelistatakse nõudmiseni hoiuseid ning vähenemas on tähtajaliste hoiuste osakaal.

Analüüsist selgus, et laenuportfellid vähenesid majapidamistel aga kõigis kolmes riigis: Lätis ja Leedus 5,3% ning Eestis 3,3%. Võrreldes laenutsükli tipphetkega detsembris 2008 on langus kõige väiksem olnud Eestis, kus laenuportfellid kahanesid 6%.

Hetkel kuum