Investor: aktsiatesse pole mõtet armuda

Katre Pilvinski 07. mai 2011, 13:39

Olen ise pikaajaline investor, kuid kui aktsiate tootlus on piisavalt hea, siis võiks ikkagi kasumi välja võtta – aktsiatesse armuda pole mõtet, lausus Tallinna börsi väikeinvestor Elmo Somelar.

Somelar nõustus teiste Tallinna börsi väikeinvestoritega, et börsil on praegu suhteliselt vaikne aeg. „Eelmine aasta oli Tallinna börs tõusude poolest päris hea. Võib-olla mõningaid aktsiaid võiks tänavu realiseerida ehk kasum välja võtta – näiteks Tallinna Kaubamaja on teinud korraliku tõusu, Merko Ehitus ning neid võiks realiseerida,“ rääkis väikeinvestor.

"Ma olen ise pikaajaline investor ning ma ootaks pigem dividende ja ilmselt müügi peale ei lähe, kuigi aktsiatesse armuda pole mõtet. Kui on piisav tootlus olnud, siis võib ikkagi müüa. Aga Tallinna Kaubamaja ja Merko aktsiate puhul ma usun, et ka tuleviku väljavaade on küllaltki hea,“ sõnas Somelar.

Somelar ootab tänavu ka Tallinkilt edukat aastat, sest ettevõttel on parem hooaeg alles ees. „Tallinna Kaubamajal võib iseenesest potentsiaali olla, kui nõudlus taastub, siis eeldatavasti läheb Tallinna Kaubamajal ka hästi. Ehitussektorist ma arvan, et Merko ja Nordecon on ka küllaltki huvitavad aktsiad. Siiski on ka Tallinna Vesi stabiilne dividendi aktsia, mis on üks minu eelistusi,“ märkis ta.

Uutest Tallinna börsile tulijatest rääkides ütles erainvestor, et Swedbanki tulek oleks igati positiivne. „See elavdaks kindlasti turgu. Mina oleksin küll valmis Swedbanki aktsiaid ostma. Kui ettevõtetel läheb hästi, siis reeglina pangandussektoril läheb ka hästi ning samuti on hoiused rekordtasemel.“ Investori arvates oleks ka BLRT huvitav börsiettevõte – korralik ettevõte ja senini väga jõudsalt kasvanud. 

Somelari hinnangul on hoiustamine endiselt  populaarsem kui aktsiatesse investeerimine, kuna enamus inimesi pole väärtpaberitesse investeerimise võimalustega nii hästi kursis ja ilmselt ei olda ka nii riskialtid.

„Aktsiatesse investeeringu puhul peaks siiski arvestama, et alati ei ole tootlus positiivne, eriti lühiajalises perspektiivis. Aktsiate ostmine eeldab suurt selgitustööd ja kui on nö lühike raha, siis aktsiatesse panustada ma ei soovitaks.  Kuid, kui inimeste teadvust tõsta selles valdkonnas ja näidata, et rahal on ka teisi alternatiive, kus ta teeniks rohkem kui hoiuste intress ning eriti, kui on pikaajaline investeerimisvõimalus, siis soovitan kindlasti aktsiaid osta,“ rääkis Somelar.

Äripäev reastas juba neljandat korda Tallinna börsi 50 suurimat väikeinvestorit, kus Elmo Somelar pälvis 28. koha. 


 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. May 2011, 13:54
Otsi:

Ava täpsem otsing