Katre Pilvinski • 11. mai 2011 kell 13:53

Kalvi: Aasia turgudel on välisesinduste abi tuntav

Liviko juht Janek Kalvi tõdes, et nemad on Eesti välisesindustelt eksporditurgudel abi saanud, eelkõige on abi olnud tuntav Aasia turgudel.

"Ennekõike oleme abi küsinud EASist ning just Aasia turgudel on see abi olnud tajutav ja tuntav. EASi Shanghai esindaja on meid aidanud ja ma usun, et aitab ka tulevikus pärsi tublilt," ütles Kalvi ja lisas, et samamoodi on EAS Livikot ka Tokyos nõustanud. Eesti alkoholitootja on nimelt kanda kinnitamas Jaapani turul.

"Kui rääkida Shanghaist, siis meie koostöö EASiga ei piirdu ainult eksporditurgude leidmisega, vaid osaliselt ka ostutegevuse konsulteerimisel või materjalide hankel ja tarnijatega suhtlemisel. Ma olen üldiselt veendumusel, et EASi konsultatiivset rolli ei tasu alahinnata, ja arvan, et aasta-aastalt on see läinud ka paremaks," märkis ettevõtte juht.

Kalvi hinnangul võib ettevõtjate suurenenud aktiivsus välisesindustega suhtlemisel tingitud olla ka sellest, et eksportijaid ei osanud ise varem nii palju küsida ja ei olnud ise ka nii aktiivsed. "Võib-olla ka seetõttu, et Eesti eksport on hakanud kasvama ja ettevõtjad vaatavad maailmas rohkem ringi ning sellest lähtuvalt on seda sorti abi rohkem vaja läinud ning kõik on paralleelselt õppinud - nii eksportöörid kui ka EAS."

Suursaatkondadega suhtlemisel tõi Kalvi hea näitena välja Jaapani. "Tokyos oleme Eesti suursaadikuga tihedas suhtes ja ma tahaks tunnustada, et meile on seal igakülgset abi pakutud, ja ma arvan, et see koostöö on ja saab olema ka edasipidi viljakas."  Samamoodi on Liviko Kalvi sõnul olnud kontaktis Eesti saatkonnaga Venemaal ning ka teistes riikides, nagu näiteks Leedu, Inglismaa. 

Kalvi tõdes, et siiski ei tohi välisesinduste rolli kunagi üle tähtsustada. "Eksporti tuleb ikkagi vedada sellel, kes on eksportöör, ja EAS saab heal juhul aidata. Eksportööre on rohkem kui EASi esindajaid ja ise tasub aktiivne olla," soovitas ta.

 

Hetkel kuum