Anne Oja • 27. mai 2011 kell 10:27

Eesti Pank: devalveerimine on vaid lühiajaline abinõu

Rahvusvaluuta devalveerimine on Valgevenele vaid lühiajaline ja samas kulukas abinõu kodumaist toodangut siseturul konkurentsivõimelisemaks muuta, leiab Eesti Pank.

Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar selgitas, et üldiselt võib riik devalveerimisotsuse teha siis, kui valuuta tundub olevat ülehinnatud ehk import ületab tunduvalt eksporti ja riigi välisvaluuta reservid kahanevad.

"Devalveerimise eesmärgiks on suurendada oma eksportijate konkurentsivõimet välisturgudel ja kodumaise toodangu oma siseturul. See tähendab, et kaubanduspartnerite suhteline konkurentsivõime devalveerimise tulemusena langeb," ütles Soosaar lisades, "devalveerimine on lühiajaline ja kulukas abinõu."

Soosaar märkis, et devalveerimine viib kodumaised hinnad rahvusvaluutas paratamatult tõusule, sest osa tootmissisenditest ja tarbekaupadest tuleb nii või teisiti osta välisvaluutas.

"See pöörab tagasi konkurentsivõime kasvu efekti. Nii välismaailma kui ka kohaliku elanikkonna usaldus valuuta vastu nõrgeneb ning edaspidi on välisfinantseerimine raske ning väga kulukas," lausus ta.

Eesti Panga hinnangul ei ole Valgevene Eesti jaoks kuigi suure kaaluga väliskaubanduspartner, sest eelmisel aastal oli Valgevene osakaal Eesti ekspordis alla 1% ning impordis veidi üle 1%. Samas toimuvad eksporditehingud pea täies ulatuses USA dollarites.

"Ettevõtjad, kes oma toodangut Valgevene turul müüvad, peaksid otsest valuutariski selgelt teadvustama ja end selle vastu kindlustama. Selleks tehaksegi näiteks lepingud mõnes rahvusvahelises valuutas, näiteks dollarites. Konkurentsivõime vähenemise vastu kohalike tootjate suhtes ei anna palju ette võtta, seega peaks ettevõte vaatama, et tema toodangu sihtturg oleks laiem kui ainult üks riik," soovitas Soosaar ettevõtjatele.

Eesti välisministeeriumi andmetel elab Valgevenes üle 70 Eesti kodaniku ja seal tegutseb üle 100 Eesti ettevõtte. "Valgevene rahvusvaluuta devalveerimine on Valgevene enda majanduspoliitiline otsus, mida valmistati pikalt ette," kommenteeris ministeerium.

"Valgevenes viibivatel või sinna reisivatel inimestel, samuti Valgevenes tegutsevatel ettevõtetel soovitame arvestada Valgevene rubla kursi võimaliku kõikumisega. Valgevene rubla devalveerimise mõju Valgevenes viibivatele Eesti kodanikele sõltub sellest, mis valuutas nad oma raha hoiavad ja arveldavad," lisas välisministeerium. 

 

Hetkel kuum