Swed: rubla devalveerimine Silvanot ei mõjuta

Fredy-Edwin Esse, California 26. mai 2011, 09:49

Eile avaldatud värskes Swedbanki analüüsis leiab pank, et Valgevene rubla devalveerimise mõju Silvanole on tühine ning soovitab jätkuvalt aktsiaid akumuleerida.

Swedbanki sõnul tähendab tarbijate ostujõu alanemine negatiivset mõju müügile, mille lisaks võib negatiivset mõju omada kaupade hinnatõus. Hetkel moodustab Valgevene müük Silvano kogumüügist 25-30%. Panga hinnangul selgub negatiivse efekti suurus teises ja kolmandas kvartalis.

Samas on panga juhtkond andnud mõista, et väheneva müügi korral võidakse suurendada eksporti teistesse riikidesse, kus on tugevam nõudlus. Selle tulemusel on Swedbank langetanud 2011. aasta müügiprognoosi veidi üle 3%, eeldades et Valgevene müük kukub 15%.

Panga sõnul ei mõjuta devalveerimine Valgevene eksporti, sest maksed ei ole seotud Valgevene rublaga. Samuti makstakse Valgevenesse imporditud materjalide eest teistes valuutades.

Silvano kasutab Valgevenes rubla vaid tööjõukulude, rendi, teenuste jt kulutuste katteks. Teoreetiliselt peaks panga hinnangul kõik need kulud eurodesse ümber arvutatuna vähenema, mistõttu peaks kauba tootmine odavamaks muutuma, kuid panga sõnul on reaalne efekt praegu veel teadmata.

Firma juhtkonna sõnul alandati bilansis Valgevene rubla osatähtsust, mille tulemusel ei tohiks valuuta moodustada üle 5% kogu rahast ja raha ekvivalendist. Vastavalt 2011. aasta esimese kvartali bilansile, ennustab Swedbank valuutakahjumiks umbes 0,6 miljonit eurot.

Swedbanki hinnangul ei oma rubla devalveerimine olulist mõju Silvano tegevusele, kuid sellele vaatamata langetab aktsia hinnasihi 3,86 euro pealt 3,70 euroni. Jätkuvalt soovitatakse aktsiat akumuleerida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. May 2011, 09:49
Otsi:

Ava täpsem otsing