Briti suurim kõmuleht paneb skandaali tõttu uksed kinni

Katri Soe-Surén 08. juuli 2011, 11:26

Briti üks vanimaid kõmulehti „News of the World“ lõpetab massiivse pealtkuulamisskandaali tõttu tegevuse.

Lehte välja andva News Internationali juht James Murdoch teatas eile, et tehtud on suuri vigu ja sel pühapäeval ilmub lehe viimane number. Lehe sulgemisega kaotab töö 200 ajakirjanikku. Paljudele neist tuli lehe sulgemine täieliku ootamatusena, vahendab Reuters.

Skandaal sai alguse mõni aasta tagasi, kui tuli avalikuks, et lehe ajakirjanikud kuulasid pealt prominentide mobiilikõnesid. Skandaal võimendus veelgi pärast seda, kui selgus, et pealt kuulati ka hukkunud Briti sõdurite leskede, 2005. aasta Londoni terrorirünnakute ohvrite ja röövitud laste peredes peetud telefonikõnesid - kokku rohkem kui 4000 inimest.

Suurt tähelepanu pälvis eelkõige ühe röövitud ja tapetud tüdruku juhtum. Ajakirjanikud mitte ainult ei kuulanud tema telefoni kõnepostkasti jäetud teateid, vaid ka kustutasid vanu sõnumeid, et uutele ruumi teha. Nii uskusid tüdruku vanemad ja politsei, et väike Milly elab veel, kuigi röövija oli ta juba tapnud. „Kui uued süüdistused paika peavad, oli see ebainimlik ja sellel ei ole meie firmas kohta,“ põhjendas Murdoch oma otsust.

Lisaks kirjutas ajaleht „Evening Standard“ kolmapäeval, et „News of the World“ on maksnud Londoni politseile teabelekitamise eest kokku ligi 100 000 naela (110 000 eurot) altkäemaksu.

168 aastat ilmunud „News of the World“ on nädalas müüdava 2,8 miljoni eksemplariga Suurbritannia suurim ajaleht ning ühtlasi ka üks vanemaid. Leht kuulub News Internationali kirjastusgruppi, mis on Briti haru Rupert Murdochi meediaimpeeriumist News Corporation. News Internationali juhib Murdochi poeg James.

Kirjastus teatas, et viimase, pühapäevase väljaande müügist saadud tulu annetatakse heategevuseks. Esialgu pole teada, kas kontsern toob praeguse asemel turule uue sarnase lehe.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    12. July 2011, 09:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing