Sirje Rank • 31. juuli 2011 kell 12:08

IMF: Hispaania on jätkuvalt ohutsoonis

Hispaania on jätkuvalt ohutsoonis ning ei või majanduse reformitempos järgi anda, et Euroopa võlakriis endast eemal hoida, märkis Rahvusvaheline Valuutafond värskes ülevaates Hispaania majandusest.

„Seis on raske ja riskid suured,“ nentis IMF.

Hinnangu avaldamine langes kokku Hispaania peaministri Jose Luis Rodriguez Zapatero otsusega korraldada riigis 20. novembril ennetähtaegsed valimised ning agentuuri Moody’se hoiatusega, et Hispaania Aa2 tasemel reiting võib alaneda, vahendas agentuur Bloomberg.

Hispaania kümneaastase tähajaga võlakirjade intressimäärad on kerkinud kõrgemale 6% tasemest, pärssides jõupingutusi majanduse turgutamisseks, kus töötuse määr on üle 20%.

„Paljud buumi ajal majanduses tekkinud mullistused ja strukturaalsed probleemid vajavad edasi tegelemist,“ leiab IMF, lisades, et „Hispaania pole veel ohutsoonist väljas.“ Hispaania probleemide süvenemisel oleks märkimisväärne negatiivne mõju ülejäänud Euroopale ning maailmamajandusele tervikuna, arvestades riigi süsteemset tähtsust, hoiatab fond.

Fond kiidab Hispaaniat selle eest, et riik on asunud otsustavalt majandusprobleemidega tegelema, kuid hoiatab, et palju on veel ära teha. Muuhulgas tuleb pankadel pikemalt viivitamata parandada oma kapitalpositsiooni, et hajutada kõhklusi riigi finantssüsteemi stabiilsuse üle.

2011. a defitsiidi kärpimisel johtub IMFi hinnagul peamine risk kohalikest omavalitsustest, mis ei pruugi ette antud kulupiiridest kinni pidada.

„Valitsuse kõik tasandid peavad oma kohustused täitma,“ märgib IMF, manitsedes Hispaaniat jõuliselt reformima ka tööturu seadusi, et vähendada kollektiivlepingute osakaalu ning palkade indekseerimist inflatsiooniga. Kõrged koondamishüvitised tuleks kärpida vähemalt ELi keskmisele tasemele.

IMF prognoosib Hispaania eelarvedefitsiidi alanemist 2014. aastaks 4%-le SKPst – selleks tuleb aga rakendada täiendavaid kärpeid vähemalt 2% ulatuses SKPst.

IMFi prognoosi järgi kasvab Hispaania SKP tänavu 0,8% ja tuleval aastal 1,6%.

 

Hetkel kuum